Jump to content

Saját naptej, tedd egyedivé a napot

2016. 06. 24. 17:00

Beköszöntött a nyár. Tagadhatatlanul elkezdődött a nyári szünet, amely a nyaralások, strandolások időszakát is jelenti. Ha pedig napfény, akkor számolnunk kell a leégés veszélyével. Védeni kell a bőrünket.

A napégés elleni védekezés ismert, szükséges. Ha bemegyünk egy üzletbe, akkor számos terméket találunk a polcokon, amelyek arra hivatottak, hogy ápolják, regenerálják és megvédjék bőrünket a nap káros sugaraitól. Találhatunk olcsóbb árut, de abban nem sok bizodalmunk van. Mivel azonban lépten-nyomon felhívják a figyelmünket a napégés okozta súlyos következményekre, így legtöbben megvásároljuk a drágább terméket. Gondoltál már arra, hogy annyi kozmetikumot el lehet házilag is készíteni természetes összetevőkből, miért épp a naptejet ne lehetne?

Nehezen fogunk hozzá az olyanhoz, aminek elkészítése macerás, sok időt vesz igénybe, éppen ezért egy olyan receptet hoztunk, amelyet saját otthonodban, viszonylag kis előkészülettel meg tudod valósítani. Ha pedig már készítünk naptejet magunknak, akkor az lenne a fő cél, hogy legyen nagyon hatékony, maradjon tartósan a bőrön, és még könnyen kenhető is legyen. Nem túl sok kívánság ez egy naptejtől? Azt gondolnánk, hogy ennek az elvárásoknak csak a bolti termékek felehetnek meg, pedig valójában némelyik naptej annyira zsíros, nem szívódik be a bőrbe, így olyan érzésünk van, mintha zsírt kentünk volna magunkra.

Ez a saját készítésű naptej felér egy nagyjából húszas faktorszámú bolti termékkel. Szükségünk lesz 100 gramm jojobaolajra, 20 gramm kakaóvajra, ugyanennyi méhviaszra és 15 gramm cink-oxidra. Ahhoz, hogy a hatását kifejtve még kellemes illata is legyen, valamint ápolja bőrünket, be kell szerezni levendula illóolajat. A jojobaolajat a kakaóvajjal és a méhviasszal összekeverjük és hőálló tálban hevíteni kezdjük. Alacsony fokozaton összeolvasztjuk. Ez a kedveltebb módszer, mert nem vesz el annyi időt, mint a gőz felett olvasztós módszer. Mindenki eldöntheti, hogy melyikhez van kedve. Amikor már kellően összeolvadtak az összetevők, akkor adagoljuk a keverékhez a cink-oxidot és alaposan összekeverjük. Ezután hagyjuk kihűlni. Kicsit rásegíthetünk, ha hideg vizes tálba állítjuk. Amíg arra várunk, hogy kihűljön a masszánk, érdemes néha egyet kavarni a krémünkön, majd 3-5 cseppnyi levendula illóolajat csepegtetünk hozzá és azt is elvegyítjük.

Már csak annyi a teendő, hogy tégelybe kiporciózzuk a saját naptejünket, és mehetünk napozni, fürdeni a strandra.

(Forrás: phys.org, stylecraze.com/képek)