Jump to content

Legyen a lépcső a konditermed

2016. 04. 20. 17:00

Nincs időd eljárni konditerembe? Vágyad, hogy megszabadulj némi feleslegtől és formáld az alakodat? Mindeközben emeletes házban élsz, ahová lépcső vezet fel? Ne szállj be a liftbe, legyen a lépcsőház az edzőtermed!

A lépcsős edzés nem könnyű, ám könnyen és gyorsan egyáltalán nem lehet alakot formálni. Nagy elszántság szükséges hozzá, viszont gondolj arra, hogy helyben van, nem kell otthonról még csak ki sem mozdulnod, és ezért még fizetni sem kell. A lépcsőzés során az egész láb dolgozik, de bőven jut szerep a hasizomnak, a törzstartó izmoknak. Érdemes a fokozatosság elvét tartani, de bárki elkezdheti életkortól, testsúlytól függetlenül. Nemcsak a lakásod előtti lépcsőkön tudsz edzeni, hanem parkokban, utcán, bárhol, ahol lépcső van. Hogy kezdj neki? Segítünk néhány edzésmintával, amelyet hatékonyan tudsz alkalmazni.

Fontos mozzanat a bemelegítés. Be kell járatni az izmokat, mozgasd át az ízületeket, gimnasztikázz, nyújts.

Egyik lábadat tedd a lépcső tetejére, rugaszkodj el a lépcsőről és ugorj egy magasat úgy, hogy közben megcseréled a lábaidat, érkezéskor a másik lábad kerül a lépcsőfok tetejére. Ebből a gyakorlatból végezz el tízet megállás nélkül.

Egy másik mozdulatsor abból áll, hogy az egyik lábadat a lépcső tetejére teszed és teljes testsúlyod arra helyezed, eközben a másik lábadat elemeled az alsó lépcsőről. Arra ügyelni kell, azt a lábad, amelyikre a testsúlyodat helyezed, nem mozdítod el, a felsőtested pedig egyenes. Ebből csinálj meg tízet, majd cserélj lábat.

Ha kellően elfáradtak a lábaid, akkor jöhetnek a kezek. Igen, bizony, fekvőtámasz a lépcsőkön, de nem a hagyományos. Támaszkodj meg kezeiddel az egyik lépcsőfok tetején, lábaidat csípőszélességben legyenek. Húzd a jobb térdedet a jobb könyöködhöz, majd a bal térdedet a bal könyöködhöz. Tested végig maradjon egyenes. Mindkét oldalra csinálj meg tíz darabot. Ezt a feladatot megcsinálhatod úgy is, hogy a bal térdedet a jobb könyöködhöz, a jobb térdedet pedig a bal könyöködhöz emeled.

A lépcsőn való futkározás nem a legcsendesebb feladat, de ha jó viszonyt ápolsz szomszédjaiddal, ráadásul szólsz előre, hogy lépcsős edzésbe kezdtél, akkor valószínűleg meg fogják érteni szándékaidat és elviselik azt a néhány perces edzést, amit végrehajtasz. Feladat az, hogy fuss olyan gyorsan fel a lépcsőn, ahogy csak bírsz. Ne hagyj ki egy lépcsőfokot sem. Futás közben használd a kezeidet, intenzíven segítsd vele a mozgást. A lépcsősor tetején megállhatsz, sétálj le és indulhat az egész újból. Egészségetekre!

(Forrás: seattlerefined.com, livestrong.com/képek)