Jump to content

Fájó és kellemetlen bőrhibák a lábainkon

2016. 04. 16. 17:00

A jó idő a lengébb ruházatot és nyitottabb lábbeliket is jelenti. Ebben az időszakban még kritikusabban tekintünk magunkra, mert ilyenkor felvillannak olyan testrészek, területek, amelyeket a téli ruházat eltakart, ám most ideje megmutatni.

 A vékony, szellősebb és kényelmes viseletű cipőkben már több minden láthatóvá válik. Ha nem szeretnénk kényelmetlenül érezni magunkat azért, mert bőrkeményedés, repedezett sarok csúnyítja lábunkat, még most érdemes kezelni az állapotot. Még mielőtt beáll a hőség, és még inkább szemet szúrnának lábujjaink, sarkunk, nyúljunk néhány olyan háztartásunkban is megtalálható alapanyaghoz, amellyel szebbé tehető a láb bőre, és a bőrhibák is megszüntethetők.

Egyáltalán nem ritka az, hogy valamilyen lábproblémával küzd az ember. Gondoljunk csak bele, hogy egy évben hány kilométert gyalogolunk, milyen hatások érik. Zoknival, harisnyával érintkezik a lábfej, a cipők fizikai megterhelés is rónak lábainkra. Nem csak összeszorítják a lábujjakat, hanem megdörzsölik a bőr felületét. Ezek mind olyan hatással vannak a lábainkra, amely kellemetlenséget, fájdalmat is okozhatnak. Az egyik fájó pont lehet a tyúkszem. Ez a kis, bőrfelületből kiemelkedő fájó pont irritálhatja az idegeket, az érzékenyebb szöveteket, ha a lábujjak egymáshoz érnek. Lehet, hogy nem is látszik lábunkon, viszont annál fájdalmasabb. Ez az elszarusodó kinövés addig nem kezelhető hatékonyan, amíg az ortopédiai probléma meg nem szűnik. Lehet bármilyen jó egy tyúkszemtapasz, az nem szűnteti meg akkor, ha az ok továbbra is fennáll. Mindenképp érdemes megpróbálni a szódabikarbónás lábfürdőt, de előrehaladottabb állapotban már elképzelhető, hogy sebészeti úton kell a tyúkszemet eltávolítani.

A szódabikarbóna sokat használt anyag a lakásunk minden pontján, de előtérbe került már az egészségmegőrzés területén is. A lábápolásban is hasznos lehet, ugyanis fellazítja és puhítja a megkeményedett bőrt, ezentúl eltünteti a kellemetlen szagot is. Egy lavórnyi meleg vízhez három evőkanál szódabikarbóna keverése kellemes és hasznos lábfürdőt eredményez, amelyben elidőzhet fáradt lábunk legalább negyed órán keresztül.

 Az almaecet antibakteriális hatása mellett még enyhén hámlaszt is. Az érintett felületre helyezzünk almaecetbe mártott vattapamacsot és rögzítsük úgy, hogy egész éjszaka a lábon maradhasson. Reggel nincs más dolgunk, mint habkővel átdörzsölni a kényes felületet.

(Forrás: livestrongcdn.com, howtogt.com/képek)