Jump to content

Egyre inkább figyelni kell a bőrünkre

2016. 04. 14. 17:00

Nem győzik felhívni az emberek figyelmét a bőr felületén megjelenő anyajegyekre, amelyek felülvizsgálat nélkül akár el is rákosodhatnak. Még mindig tetszik a napbarnított bőr, de annak komoly következményeit sokan nem kalkulálják be.

Nyaralásunk során alapfelszerelés a magas faktorszámú naptej. Nemcsak a fehér bőrűeknek kell a leégés elkerülése érdekében kenniük magukat napégés elleni termékekkel, hanem a barnább alap bőrszínnel rendelkezőknek is. Habár a barnább bőr az egészséget szimbolizálja, a sok napozás, a káros ultraviola sugárzás évről évre növeli a melanomás megbetegedések számát. A káros UV-sugárzás nemcsak fájó napégést okoz, hanem a sejtek DNS-ét is roncsolja, így a kóros bőrelváltozások legfőbb okozójának a napfényt tartják.

A melanoma olyan rosszindulatú festéktartalmú sejtek burjánzását jelenti, amely a barna bőrszínt is adja. Sajnos nagyon gyorsan képezhet áttéteket, így a korai felismerés kimondottan fontos a bőrrák esetében.

Az úgynevezett atípusos anyajegyek szerkezete eltér a hagyományostól. Ezekre sokkal jobban oda kell figyelni, mert könnyen melanoma alakulhat ki. Saját magunk ellenőrzésén kívül fontos, hogy bőrgyógyász szakember is górcső alá vegye anyajegyeidet, amelyet egy speciális műszerrel tud megvizsgálni. A műszer segítségével olyan elváltozás is felfedezhető, amely szabad szemmel egyáltalán nem látható.

Bazálsejtes karcinóma

Ha egy már meglévő anyajegy mérete nagyobb lesz, alakja, felszíne megváltozik, újabb foltok jelennek meg a testen, esetleg var képződik és vérzik, akkor azonnal bőrgyógyászhoz kell fordulni.

A melanomától tartanak a legtöbben, pedig a leginkább előforduló bőrrák a bazálsejtes karcinóma. A legújabb kutatások szerint a bőrráknak ez a típusa megelőzhető azzal is, hogy kávézol. Ki gondolná, hogy az élénkítő kávé még a rák kialakulása ellen is véd? A bazálsejtes karcinóma kialakulásának legfőbb oka a napfény káros sugarai. Arcon, kézen, nyakon és fülön jelentkezik leginkább. Nagyon eredményesen kezelhető bőrrákfajta, és kialakulása elkerülésében a kávé és a fekete tea is szerepet játszhat.

(Forrás: sciencedaily.com, wdonna.it/képek)