Jump to content

Nem lesz injekció és visító fúró?

2016. 04. 13. 19:00

Kevés fájdalom van gyötrőbb, mint a fogfájás. Talán a fejfájással szállhatna ringbe, de nem is érdemes versenyeztetni a fájdalmakat. Az bizonyos, hogy ha fogfájás kínoz, akkor vagy gyógyszerért nyúlunk, vagy pedig elmegyünk a rettegett fogorvoshoz.

Elég a fogorvosra gondolni, a fogászati rendelőben ücsörögve a fúró sivító hangját hallani és többségünk hátán feláll a szőr, emellett pedig az az érzés hatalmasodik el többségünkben, hogy már nem is fáj annyira az a fog. Sokaknak van kellemetlen és fájó élménye a fogorvosokkal. Egy lyukas fog kezelése általában a kellemetlen érzéstelenítő injekció beadásával kezdődik. Még ha maga az injekció nem is annyira fájdalmas, és a fúrás vagy a húzás szinte minden fájdalom nélkül megvalósítható, akkor is utána a kellemetlen órákig tartó zsibbadás kényelmetlenné teszi a napot. Van, akinek még az injekció ellenére is vannak fájdalmai.

Legtöbbünk velejéig hat a fúró hangja. Még ha nincs is rossz tapasztalatunk a fogászattal kapcsolatosan, az éles, sivító hang senki fülére sincs jó hatással, másoknak pedig a fájdalmat okozó eszközt jelenti.

A tudósok, a szakemberek mindig azon fáradoznak, hogy milyen új technikákat tudnának megalkotni a hatékonyabb kezelések érdekében, milyen új eljárásokat tudnának létrehozni úgy, hogy az minél kisebb fájdalommal és kényelmetlenséggel járjon a páciens életében. Emellett pedig szempont a gyógyítás, a kezelés gyorsasága is. Az új eljárásoknak köszönhetően az a terv, hogy injekciótól mentes, fúrás nélküli módszert fejlesszenek ki a fogak állagának megőrzéséhez. A közeljövőben már van rá esély, hogy azt az öngyógyító módszert alkalmazzák a fogászati székbe kényszerülő, fogszuvasodással küzdő embereknek, amely során nem betömik a szuvas fogakat, hanem a fogak regenerálódását segítik. A most használt eljárás során a lyukas fog részeit fúróval eltávolítják, majd a lyukat elzárják a külvilágtól amalgám vagy műgyanta töméssel. A közeli jövőben erre már lehet nem lesz szükségünk, ugyanis az úgynevezett EAER kezeléssel a lyukas, sérült fog kalcium, valamint foszfátfelvételét gyorsítják majd fel. Áram segítségével építik be a fog alkotóelemeit, így a sérült vagy a lyukas fog képessé válhat regenerálódásra. Az eljáráshoz nagy reményeket fűznek, amellyel nemcsak a fogak állapotát lehet helyrehozni, de jó hatással lehet a pénztárcánkra is, valamint a fogak fehérségét is szolgálni fogja.

(Forrás: emergencydentistottawa.com,)