Jump to content

Fluoridmentes házi fogkrém

2016. 04. 05. 18:00

A fogaink épsége nagy kincs. Nem csak azért, mert az emésztés már a fogainkkal megkezdődik, hanem azért is, mert kínzó a fogfájás, az elvesztett fogak pótlása pedig igencsak borsos.

A napi higiéniához szorosan hozzátartozik a száj- és fogápolás is. A fogmosás már gyermekek számára, ideális esetben napi két alkalommal jelen van az életükben. Emellett a szájvíz és a fogselyem használata sem idegen. Sokféle termék sorakozik az üzletek polcain, amelyek a fog hatékony ápolását célozzák meg. Többféle márka tubusai hívják fel arra a figyelmet, hogy mennyire hatékonyan távolítják el a lepedéket, adnak friss leheletet, és ápolják a fogínyt is. Bele lehet veszni a választékba.

Ha azonban kísérletező vagy, te magad is elkészítheted saját fogrémedet, amely garantáltan mentes minden káros anyagtól. Igyekeznek minden terméket úgy hirdetni, hogy a legjobb és a leghatékonyabb, ám a fluorid idegméreg, mégis a fogrémeink legtöbbje tartalmazza. Emiatt egyre több összeesküvés-elméletben szerepel ez az alkotóelem. Ha tehát nem akarod mesterséges készítménnyel mosni a fogad, készíts te magad fogkrémet.

Az egyik változathoz szükséged lesz tengeri sóra. Ebből egy teáskanálnyi kell, adj hozzá három teáskanálnyi szódabikarbónát, két-két csepp szegfűszeg és teafa olajat. Az alkotóelemeket keverd össze fém, vagy üveg tálban. A paszta állapotú, saját készítésű fogrémet egy zárható tégelyben, edényben tárold. Nem érdemes túl sokat készíteni egyszerre fogkrémünkből, mert hamar penészedik.

Egy másik változathoz szintén szükség van szódabikarbónára, méghozzá két evőkanálnyira, ugyanennyi porrá darált tojáshéjporra (a tojás héját áttörölgetjük vizes, szódabikarbónába mártott ruhával, feltörjük, a tartalmától megszabadulunk és kiszárítjuk a tojáshéjat, majd kávédarálóval őröljük), megint csak két evőkanál stevia/xilit porra. Ehhez csepegtess húsz csepp borsmenta illóolajat, valamint annyi hidegen sajtolt olajat, amelytől krémes állagú lesz a fogrémed. Már kész is a fogkrémed.

Újabb készítményünkhöz ismételten alapanyagként használjuk fel a szódabikarbónát, amelyhez ugyanannyi mennyiségű kókuszolajat kell keverni. Fele-fele arányban kell a hozzávalókat összekeverni. Hogy fel is frissítsen a saját fogrémünk, keverhetünk hozzá fodormenta vagy borsmenta cseppeket. Érdemes kis mennyiségben kezdeni, fedhető tégelyben, üvegben tartani.

(Forrás: healthyfoodhouse.com,)