Jump to content

Az arcon jelentkező bőrpír lehetséges okai

2016. 04. 05. 17:00

A bőrproblémák nemcsak kellemetlenek, hanem esztétikailag sem mutatnak jól. Még inkább igaz ez, ha a bőrpír, a kiütés az arcon jelentkezik. Milyen problémákat jelezhetnek az arcon jelentkező kiütések, kipirosodás?

Kellemetlen bőrbetegség a rozácea, amely értágulatokkal és gyulladással járó betegség. Főleg a nőket érinti, leginkább a 30-50 évesek körében jelenik meg. Egyelőre nem tudják, hogy mi okozza ezt a hajszálerek rendellenes érzékenységével járó bőrbetegséget.
Eleinte csak kipirul az arcbőr, később a kitágult hajszálerek miatt az arc bőre állandóan pirosnak látszik. Fűszeres ételek, alkohol és forró italok, ételek fogyasztása, vagy nagyon meleg helyiségbe történő belépés során felfokozódik a rozácea. Orvosi kezelés szükséges, ugyanis a nem kezelt rozácea azt eredményezi, hogy az arcbőr állandóan pirosas színben fog pompázni. Gyógyszeres és lézeres kezelés segítségével mérsékelhető az erek tágulata. Sokat tehet a rozáceás beteg, ha kiiktatja életéből és étrendjéből a forró italokat, fűszeres ételeket, alkoholt. Mérsékelni érdemes a tea, a sajt, a csokoládé fogyasztását is. A K-vitamint tartalmazó termékekkel is változást lehet elérni.

Periorális dermatitis

Ami még bőrpírt okozhat az arcon, egy olyan ekcémaszerű betegség, amely az arcon jelenik meg gyulladás formájában. A Periorális dermatitis száj körüli gyulladást jelent, csakhogy az megjelenhet a szem és az orr környékén is. Főleg a nőket érinti, így a háttérben a női nemi hormonokat sejtik. Másik lehetséges okozója pedig az emésztéssel kapcsolatos. Tünetei az adott felület hámlása, kiütései, amelyek gyakran csomóban jelennek meg. Bőrgyógyász segítségét szükséges kérni ez esetben is. A szakember szájon át szedhető gyógyszert, illatmentes krémeket írhat fel. A megjelenő arcbőrön jelentkező ekcémaszerű betegségek kezelése mellett ki kell azokat a rizikófaktorokat iktatni, amelyet a bőrgyógyász megemlít. Nem is biztos, hogy gondoltad volna, de a Periorális dermatitist okozhatja fluoridtartalmú fogkrém használata is. Mindenképp érdemes kipróbálni, hogy fluoridmentes készítménnyel mos fogat a hasonló tünettel élő beteg. El kell hagyni az alapozók, és az illatosított arckrémek használatát.

(Forrás: wisehomeremedies.com, huidziekten.nl/képek)