Jump to content

Cink a helyzet

2016. 02. 26. 18:00

Az egészséges táplálkozással biztosítjuk szervezetünk megfelelő működését. Minden igyekezetünk ellenére is előfordulhat, hogy bizonyos elemekből kevesebbet viszünk be, amely előbb vagy utóbb meg is mutatkozik külsőnkben vagy belsőnkben.

A nyomelemek azért fontosak, mert azok szabályozzák az enzimeket. A cink is egy ilyen kiemelkedő szerepet betöltő nyomelem. Kétszáznál is több enzim működésében vesz részt, úgy a növekedésben, mint az a bőr egészségének megőrzésében, az immunrendszer működésében is. Kevés szükséges a megfelelő működésünkhöz cinkből, de ha nincs, az cinkes. Ha nincs elég, akkor a sejteket egymástól elhatároló sejtmembrán sokkal sérülékenyebbé válik, vagyis gyorsabban megsérülhet, nem olyan ellenálló, így a sejtek károsodhatnak, pusztulhatnak, legyen szó bármilyen típusú sejtről.

Nem árt, ha rendben van cinkkészületünk, ugyanis általa gyorsabb a megfázásból kigyógyulni, védi és gyógyítja a bőrt, étvágyfokozó, de még a szaglásunkra és az ízlelésünkre is jó hatással van. Felelős a hangulatjavításért is, valamint az agyi tevékenységet is fokozza. Kiemelt szerepe van az anyagcserében is a cinknek, és közvetve, de a vércukorszint szabályozását is befolyásolja. Ugyanígy hatással van a hormonokra. Szükséges elem tehát a cink, ám az is rossz, ha túl sok van belőle szervezetünkben, ugyanis mérgezést is okozhat, amely hasfájás, hasmenés, hányás formájában jelentkezhet. Ha a cink túladagolása tartósan fennáll, akkor pedig izomgörcs, hajhullás, vérszegénység, menstruációs vagy prosztataproblémák léphetnek fel. Ha a túl sok gondot okoz, valószínűleg a túl kevés cink is problémákat idéz elő szervezetünkben.

Mivel a cink a DNS- és a fehérjeszintézis nélkülözhetetlen eleme, így a bőrön mutatkozik meg leginkább a cink hiánya. Ilyen állapotban a szervezet nem képes gyorsan reagálni bizonyos helyzetekre, így a cinkhiányos állapotban a bőr nem tud megfelelően regenerálódni. Nemcsak a túl sok, de a túl kevés cink is hajhullást válthat ki. A szervezetben a kevés cink olyan pajzsmirigy-alulműködést idéz elő, amely fejed ékétől szabadíthat meg.

Ha nem megfelelő mennyiségben van cink a szervezetünkben, akkor az immunrendszer sem képes jól működni. A sejtek membránjai gyorsabban károsodhatnak, és a sejtek pusztulhatnak, így egy betegségből való felépülés jóval tovább tart cinkhiányos állapotban. Emellett pedig megjelenhetnek olyan tünetek is, mint a munkára, vagy a tanulásra való koncentrálás.

A cink pótlásához fogyassz tojássárgáját, lencsét, mustárt, napraforgó- és tökmagot, borjúmájat, marhahúst, kagylót, zabpelyhet.

(Forrás: sportskneetherapy.com/kép)