Jump to content

Az éhség minimalizálása

2016. 02. 21. 17:00

Azt veszed észre, hogy egyre többet eszel? Mintha gyomrod káptalan lenne, és nem tudna megtelni? Még ha nem is látszik meg az ember alakján, nem jelentős a súlygyarapodás, akkor is bosszantó tud lenni, hogy gondolataink sokszor kalandoznak el az ételek felé.

A nők teljesen tudatában vannak annak, hogy ha nem is szenvednek túlsúlyban, ha nem kell megszabadulni a felesleges kilóktól, akkor is gondot okozhat egy idő után az, ha állandóan az ételeken jár az agyuk, és még inkább, ha az elviszi a tettek mezejére is.

Teljesen normális üzenete a szervezetünknek, ha jelzi, valamiből hiánya van. A gond csak az, hogy annyira hanyagul kezeljük sokszor az étkezést, hogy egyáltalán nem vesszük figyelembe a test jelzéseit. Ezért fordul elő, hogy túl keveset vagy túl sokat eszünk. Van, aki annyira bele tud merülni a munkába, észre sem veszi az aznapi minimális folyadék- és tápanyagfogyasztását. Mások pedig az evésbe menekülnek. Megszokásból, vagy a sérelem feldolgozásának legjobb módját abban látják, ha esznek. És persze létezik az a sok nőt érintő fogyókúrás időszak, amikor azért érzik magukat éhesnek, mert valóban éheznek. A fogyókúrát sokan olyan drasztikusan kezelik, hogy szó szerint alig esznek valamit, persze hogy az evésen jár a gondolatuk. Ezzel nemhogy jót cselekednének, hanem még anyagcseréjüket is felborítják. A fogyókúra befejeztével pedig újból szaladnak fel a kilók, talán még több is, mint amennyit leadott.

Aki odafigyel teste jelzésére, nem is igazán érzi az éhséget. Aki naponta többször, kisebb és egészségesebb ételeket fogyaszt, az kevésbé érzi magát a nap folyamán éhesnek. Az, amit sokszor éhségként érzékelünk, lehet, hogy nem is az. Az ilyen hamis érzés vezethet oda, hogy teletömi magát az ember a kielégültség érzése érdekében, és persze ez egyenes út a hízáshoz. Könnyen meglehet, hogy az éhség nem is éhség, csupán a nem megfelelő táplálkozás miatt a cukorszint ingadozik. A rendszeres, egészséges ételek napi 4-6 kisebb adagban történő fogyasztása ezt megelőzheti. Ha éhesnek érzed magad, elképzelhető, hogy csak szomjas vagy. Ennek kiderítése nagyon egyszerű, igyál vizet. Furcsán hangzik, de sokszor a folyadékhiány is éhség formájában jelentkezik. Ha a folyadék bevitele után is éhesnek érzed magad, akkor valóban eljött az ideje az evésnek.

Az étel elfogyasztásával nem jelentkezik azonnal a gyomor teltség érzése, ehhez némi átfutási idő szükséges. Adj magadnak húsz percet egy adag étel után, hogy agyad is érzékelje a jóllakottságot. Ha ugyanis gyorsan megeszed a kimért adagodat, akkor az agyad még fel sem dolgozta a történteket, de te már a következő tányérnyi étellel tömöd magad. A kilók csak úgy szaladnak fel. Rágd meg alaposan az ételt és hagyj időt arra, hogy szervezeted jelzést küldjön, szükség van-e még következő adagra, vagy sem.

 

(Forrás: hellawella.com/kép)