Jump to content

Túlsúly és babavárás

2016. 02. 13. 19:00

A nőknek két problémája lehet. Az, ha nem akar (már vagy még) gyermeket, ennek ellenére mégis teherbe esik, de többen vannak azok, akik bármit megadnának azért, hogy végre pozitív terhességi teszttel lephessék meg párjukat, ám ez az örömhír folyton csak várat magára.

Egészséges test, hormonháztartás és lélek is szükséges ahhoz, hogy bekövetkezhessen a gyermekáldás. A soványság és a kövérség is befolyásolhatják a megtermékenyülést. Nem lehet azonban általánosítani, hiszen sok nagyon vékony és sok elhízott nő esik teherbe, de az biztos, hogy a túlsúly egyre inkább a korunk jellemzője. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha egy nő fiatal kora ellenére túlsúllyal küzd, az kihathat a menstruáció rendszerességére és a spontán teherbe esés is jóval kisebb százalékú esetükben. A túlsúly bekövetkezhet egészségügyi problémák következményeként, kiválthatja gyógyszerek szedése, azonban az elhízás még a petékre is hatással lehet. A zsír ugyanis megtelepedhet a petesejtek körül, a magas zsírtartalom miatt a petesejtek anyagcseréje sem megfelelő, és így maga a megtermékenyülés esélye is kisebb. Ha meg is fogan az embrió, akkor a túlsúly, a túl sok zsír miatt a túlélése, rendes fejlődése is jóval alacsonyabb.

Nem minden elhízott nő azért akkora, mert élete másról sem szól, csak az evésről és a nassolásról. Sajnos sokak küzdenek olyan anyagcserezavarral, amelynek következménye lehet az elhízás és a meddőség is. Ilyen betegség a policisztás ovárium szindróma, ahogy emlegetni szokták, PCOS. Ezt azonban komplex kezeléssel normalizálni lehet, és a fogamzó képesség visszaállhat a normál rendbe.

Nemcsak maga a teherbeesés mehet nehezebben elhízott személy esetében, de a terhesség kihordása is jóval megterhelőbb. A meglévő súlyfelesleg mellett még a várandóssággal járó plusz kilókkal és a baba súlyával is számolni kell. Még a szülés is kockázatosabb nagy túlsúllyal, és az abból történő felépülés is elhúzódhat.

A kismamák tudják, hogy mennyi vizsgálaton kell keresztül menniük, amíg babájukat a világra hozzák. A magas vérnyomás és a cukorbetegség lehet azelőtt sosem szerepelt a problémák között, ám az áldott állapottal együtt megjelentek. A túlsúlyos hölgyek esetében ezek fokozottabban érvényben lehetnek. Ha pedig még el is hagyják magukat, nem helyes étrendet követve még inkább elhíznak a terhesség során, akkor veszélyeztetik babájuk és saját maguk életét is. Csakhogy veszélyes a várandósság ideje alatti diéta is.

A babavállalás nagy vállalkozás, életre szóló. Az elhízás legyen életmódbeli probléma vagy betegség következtében kialakult, egy biztos, hogy még a fogantatás előtt fogyni szükséges. Senki nem akar túlsúlyos lenni, sokszor nem is igazán tehet róla az ember. Éppen ezért nem szégyen segítséget kérni szakembertől, hogy a babavárás minél biztosabb legyen.

(Forrás: realpregnancysigns.com/kép)