Jump to content

Úriemberek, hipszterek, lusták? A szakáll hódítása

2016. 02. 06. 19:00

Hölgyek, ki hogy vélekedik, de tény, hogy a szakáll divat, és hódít a férfiak körében. A lustább, borotválkozni nem szeretők ideje jött el. Kultúránként változó a férfiak szakállhoz fűződő viszonya, de a történelemben is meghatározó szerepe volt ennek az arcszőrzetnek.

A szakáll és bajusz viselésének divatja koronként változó, de még az egyes népcsoportokban is nagy különbséget mutat. Az egyes népek arcszőrzete nem egyformán dús, így főleg az egyenlítő táján léteznek olyan közösségek, akiknek tagjai igencsak ritka szőrzettel rendelkeznek. Mások előszeretettel növesztették szakállukat, ugyanis azt a férfiak legnemesebb és legszebb résznek tartották. Megint máshol pedig annyira igyekeztek megszabadulni a kéretlen szőrszálaktól, hogy azoktól egyenként kívántak megszabadulni.

A mi kultúránkban is a pelyhedző, arcon megjelenő szőrszálak megjelenése az érés jele, vagyis a fiú férfivé kezd lenni. A szakáll éppen ezért a férfiasság, a bölcsesség, az érettség jele is volt bizonyos kultúrákban. Abban a kultúrában, ahol a szakáll nem volt divat, de valaki mégis növesztett magán, azt szimbolizálta, hogy az illető másképp gondolkodik, mint a többiek. Máshol az ápolatlanság jele volt, és ugyancsak szakállt növeszthetett a gyászoló, vagy a becsületét elvesztett férfi is.

Azon túl, hogy megnövesztették a szőrt a férfiak arcukon, olykor még festették és bodorították is. Már a múltban is változtak a divattrendek. A hippik úgy lázadtak, hogy szakállat növesztettek, mások, akik elvonultak a világ elől, szintén szakállat eresztettek. Volt, aki csak így akart másoktól különbözni. Egyes korokban és egyes országokban egyáltalán nem viselhetett bárki hosszú arcszőrzetet, mert akár még pénzbírságot is kivetettek rájuk. A XVI. századi Magyarországon a nős úriemberek kiváltsága volt ez az arcszőrzet.

Bárhogy is volt egykor, az biztos, hogy tele van az ország és a világ is hatalmas szakállal rendelkező férfiakkal. Az interneten is megjelennek olyan sztárok, akik nemrégiben még arcszőrzet nélkül mutatkoztak, mára azonban beborítja a szőrösek.

Néhány évvel ezelőtt még a borosta hódított a férfiak körében, amely már előjele lehetett annak, hogy a szakáll is divatossá fog válni. Évek óta telítődik a paletta szakállas férfiak terén. Amíg a szakáll növesztése a mástól való különbözőség kifejezésére való törekvés volt, úgy vált egyre általánosabbá. A hipszterek ellepték a világot, így valószínűleg már az fog kiríni a tömegből, aki csak borostát visel, esetleg a borotvával is barátságos kapcsolatot ápol.

(Forrás: menshairstyletrends.com/kép)