Jump to content

Vacogós hideg veszélyei

2016. 01. 05. 12:00

Kemény mínuszok röpködnek nappal, és éjszaka ez csak fokozódik. Ilyenkor embertársainkra és állatainkra is nagyobb gondot kell fordítanunk, ugyanis a hidegnek egészségügyi következményei, veszélyei is vannak.

Csontig hatoló hideg van, a napokban pedig különösen koncentrálunk a mínuszokra, amelyek akár a -17 °C-ig is süllyedhet egyes régiókban. Ebben az alacsony hőmérsékletben már garantáltan fázunk, de alapjában véve a hőmérséklet csak az egyik tényező, amely azt befolyásolja, hogy fázunk-e vagy sem. Ebben az időben mindenki rétegesen öltözködik, így a jó, ezt érezzük biztonságosnak és kellően melegnek. Alkalmazkodunk az időjárási viszonyokhoz. Ha melegszik az idő, vagy mi végzünk olyan tevékenységet, amely felmelegíti testünket, akkor csak eltávolítunk egy réteget.

A fagy most nappal is érvényben van, viszont lesznek majd olyan napok is, amikor napközben kellemes az idő, viszont ahogy megy le a nap, úgy lesz egyre hűvösebb, a napi hőingadozás nagy. A napközben viselt ruházat már nem elég estére, ehhez is alkalmazkodnunk kell. Ráadásul teljesen egyéni az is, hogy kinek mit jelent a hideg, ugyanis mi emberek nagy eltérést mutatunk ebben is. Vannak azonban ebben jóval érintettebbek, akikre nagyobb figyelmet kell összpontosítanunk. A gyerekek, az idős emberek és a betegek kevésbé tudnak a hideg ellen védekezni, ha nincs segítségük. Rajtunk tehát a sor, hogy segítsük őket.

Mit tesz a szervezet, ha fázik? Mindenki számára ismerős a vacogás és a reszketés, amely egy olyan izommunka, amellyel hőt termelünk, vagyis védekezünk. Mindemellett a testünkben lévő erek összeszűkülnek és a létfontosságú szervek felé koncentrálódnak, éppen ezért kezeink, lábaink, füleink, orrunk veszélyben lehet a nagy hidegben, fagyási sérüléseket is szenvedhetünk.
Elsőfokú fagyás során a bőr felülete elszíneződhet, és zsibbadó érzés kíséri, majd vizenyő alakulhat ki, és napokkal később az elhalt bőrfelület hámlani kezd, amely azonban heteken át tarthat.
Másodfokú fagyáskor az érintett felületen vizenyő jelentkezik, később pedig hólyag, amelynek tartalma tiszta, vagy fehéres folyadék. Napokon belül a hólyag felszívódik, ám a helyén fekete pörk marad, majd annak leválásával, sokkal vékonyabb és érzékenyebb bőrfelület marad.
Harmadfokú fagyásnál a bőr alja is sérül, nem tiszta folyadék távozik az érintett felületről, az egész rész megdagad, és szintén pörk alakul ki, valamint fekélyek is képződhetnek.
A csont, a bőr és az izmot is érinti a negyedfokú fagyás, amely üszkösödéssel jár.

A szervezet tehát az érösszehúzódással veszi fel a küzdelmet a hideggel. Ennek tartós fennállása azonban károsíthatja a szervezetet, hiszen az oxigénellátás, valamint a tápanyagok szolgáltatása nem működik megfelelően. A kisebb erekben akár vérrögök is keletkezhetnek, amelyek elzárják a vér útját, megszűnhet a keringés, a szövetek elhalásához vezethet. A fagyáson kívül a száraz és hideg levegő azzal is járhat, hogy torokgyulladás, nátha üti fel a fejét.

(Kép forrása: huffingtonpost.ca)