Jump to content

Szívd magadba, szükség van rá

2016. 01. 02. 10:00

Nem biztos, hogy sokan örülnek, a mínusz fok napközbeni tartósságának is, pedig számos előnye van. Akkor pedig igazi szépsége is megmutatkozik a hideg időnek, amikor ragyogóan süt a nap, az éles hideg pedig pirosítóként hat.

A kórokozók nem viselik el a hideg levegőt, és a talajban élő férgek is elpusztulnak, az egész természetre nézve jó hatással van a téli hideg.
Az egészséges szervezet működéséhez szükséges, hogy megfelelő mennyiségű oxigént juttass tüdődbe. A megfelelő testtartás és a helyes légzés a szabad levegőn mind a lelkiállapot, mind pedig a fizikai állapot karbantartásához hozzájárul. Egy jókora séta, netán futás, vagy a szabadban végzett bármilyen testmozgás, edzés során tüdőd megtelik friss oxigénnel.
Még csak különösen nagy mozgást sem kell végezned ahhoz, egyszerűen csak a friss levegőn lélegezz nagyokat orron keresztül. Amennyiben ülőmunkát végzel, a légzésedet, az oxigénfelvételedet nagyban befolyásolja. Pedig alapvető életfunkciónk a lélegzés, amely során a beszívott levegőből hasznosítja szervezetünk az oxigént, ahogy csökken a szint, úgy lassul a reakcióképesség. Ezért fontos az ülő, monoton munkát megszakítani olykor, és egy néhány perces légző gyakorlatot, minimális testmozgást beiktatni. A legjobb az lenne, ha ezt a kis időt a szabadban töltheted.

Az ünnepi időszakban a legtöbbünk gyomra annyira megtelt, hogy durranásig érezzük a feszültséget. Iktass be egy családi sétát a karcosan hidegben. Ha kisebb távolságot kell megtenned, ne az autót válaszd, amennyiben van rá lehetőséges. Sétálj, vagy kerékpározz.
Hívd el párodat, gyermekedet, családtagodat, barátodat egy kellemes sétára. Nemcsak a friss levegővel gazdagodik a tüdő, hanem nagyot beszélgethettek. Felidézhettek múltbéli eseményeket, és hazaévre mind a lélek, mind a tüdő megtisztul.
Az intenzív séta és a futás hatása a szervezetünkre ismert, hiszen fejleszti az állóképességet, de még stresszoldónak is kiváló, arról nem beszélve, hogy ingyenes. Akiknek kutyája van, azok számára a séta kötelező eleme a mindennapoknak. Számukra ez általános tevékenység. Gazdi és állatkája is szabadban tölthet néhány kellemes percet, és még a szükségletek is kielégülnek, egészségük javára is szolgál. Egy kellemes séta átválthat önfeledt játékba, vagy enyhe kocogásba is. Amihez kedve és igénye van a párosnak. A hangsúly a friss levegőn és a mozgáson van.

A hideg és mégis napos idő kiváló ösztönző erő lehet arra, hogy az ember kimozduljon vackából és egy gyógyító, karbantartó sétára, mozgásra adja a fejét. Főleg, hogy túl vagyunk egy szilveszteri forgatagon. Mozgásra fel!

(Kép forrása: rushcopley.com)