Jump to content

Szabadulj meg a nehézségeidtől

2015. 12. 29. 10:00

Szinte nincs olyan, akit a karácsonyi evészetek ne viseltek volna meg. Vagy a gyomor, vagy a máj, vagy mindkettő olyan terhelésnek lett kitéve, hogy egy diéta beiktatása talán nem is esik nehezünkre.

A nehéz és töménytelen étel- és italfogyasztás jellemző az év végére. A karácsony az ajándékozáson túl az evésről is szól a legtöbb családban. Szinte már annyira bőséges ilyenkor sok helyen az ebédlőasztal (szerencsés esetben), hogy egy idő után már sem a gyomor, sem a szemünk nem kívánja a töltött káposztát, a disznótoros húsokat, más ételeket. Na persze eszünk, de jóval mértékletesebben. Nemcsak azért, mert megtelt a hasunk az ételekkel, hanem akár néhány plusz kiló is felszaladhatott ránk ezekben a napokban.

Érdemes beiktatni napi legalább fél órás mozgást, oda kell figyelni az étkezésre, és rövid idő alatt is jó eredményt lehet elérni. Mindegy, hogy milyen mozgást választasz, de az minimum fél órán keresztül tartson és intenzív legyen. Egy nap legalább egyszer végezz légző gyakorlatokat, vagy jógázz. Egy a fontos, hogy oldani tudd a benned rejlő feszültséget. Nem muszáj otthonról sem kimozdulni ahhoz, hogy mozogj. Nem kell nagy költségekbe verned magad, hiszen a pénztárca tartalmát eléggé megtépázta a karácsony. Menj el kocogni, vagy intenzíven sétálni. Otthoni körülmények között is tornázhatsz, hiszen annyi fél órás videót lehet találni, amely minden testrészt megmozgat.

Étkezésedre is oda kell figyelni. A kettő együtt vált ki igazán jó hatást szervezeted megkönnyebbülésére, felfrissülésére. A nagy dőzsölést váltsa fel a napi többszöri, kis adagokban történő evés. Legalább négyszer, vagy ötször étkezz és olyan kis adagokat, hogy azoknak ne legyen több kalóriatartalma 2000 kcal. Fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt. Egy időre iktasd ki a nasikat. Úgyis sok bejglit, sütit, szaloncukrot ehettél mostanában. Ha megkívánod az édeset, egyél gyümölcsöt, joghurtot. Ugyanúgy figyelnünk kell a megfelelő folyadékmennyiség elfogyasztására.

Egyáltalán nem arról van szó, hogy a hatalmas evészeteket a koplalásnak kell felváltania, egyszerűen a többlet kalóriákat nem szabad bejuttatni a szervezetbe. Kutatásokkal azt bizonyították, hogy ha fényképen rögzítjük azt, hogy mit eszünk és mennyit, majd a képet visszanézzük, akkor döbbenünk rá, hogy mennyi minden szerepel a tányérunkon. Ha soknak találjuk, a következő étkezésnél garantáltan kevesebb étel kerül a tányérra. Már ez önmagában hozzájárul ahhoz, hogy veszítsünk súlyunkból.

(Kép forrása: healthylifestylesliving.com)