Jump to content

Vizet a szomjazónak!

2015. 12. 04. 12:00

Biológia órán tanultuk, hogy szervezetük egyik fő alkotóeleme a víz. Azt is tudjuk, hogy a víz nélkül nincs élet, és nekünk is nagyon ügyelnünk kell a megfelelő folyadékfogyasztásra, hiszen ha túl kevés vizet, folyadékot iszunk, ráadásul ezt rendszeresen tesszük, akkor komoly következményekkel járhat egészségünkre nézve.

Nyáron valahogy könnyebb a másfél, két liternyi folyadékot meginni, amit napi szinten javasolnak, de ősszel és télen ez sokaknak nehezen megy. A szervezet ugyan igényelné ezt a mennyiséget, de mi magunk nem érezzük magunkat szomjasnak, hiszen nincs nagy meleg, nem verejtékezünk annyira, mint 35 fokos hőségben. Már sokan foglalkoznak azzal, hogy a dehidratáció sok betegség mögöttes okozója lehet. A víz, a só és az ásványi anyagok megfelelő mértékű bevitele a leghatékonyabb segítség a szervezetnek, amellyel számos betegség megelőzhető, és akár már kialakult károsodást is visszafordíthat, gyógyíthat. A modern gyógyászat még mindig a környezeti hatást és a géneket okolja a különböző betegségek megjelenéséért, de a vízfogyasztás lényegét nem mindenki ismeri fel és ismeri be.
 

A dehidratációnak ugyanis tünetei vannak. A szervezetünk harangokat kongat azért, hogy rájöjjünk, valami nincs rendjén. Sokan nem is értik ezeket a tüneteket, és nem is tudják, hogy milyen egyszerű módszerrel vissza lehet állítani az egészséges egyensúlyt. Olyan tünetek ezek, amelyek jelentkezésekor egyáltalán nem arra gondolunk, hogy szervezetünk szomjazik, hanem egészen másnak tulajdonítjuk.

Ha nem iszunk eleget, akkor fokozottabban termelődik a hisztamin, amely a szomjúságot szabályozza. Csakhogy ha nincs elég mennyiségű folyadék a testben, akkor a meglévőt fontossági rendben adagolja szét. A hisztamin fokozottabban jelen van a szervezetben dehidratáltság esetén, amely allergiás reakciókat vált ki. Ha pedig a hisztamin szintje emelkedik, azzal együtt jár a kortizol termelés is. Ennek köszönhetően nem termelődik annyi fehérvérsejt, mint kellene és egyre inkább felszínre kerülnek az allergiás tünetek.

Nem csak a jelentkező allergia lehet a dehidratáltság jele, hanem ha azt érzed, hogy erőtlen vagy és gyenge. Ha megcsappant az energiaszinted az azért is lehet, mert először a sejtek veszítenek vizet, pedig az energiatermelés a víz segítségével a sejtekben történik. Ha tehát kevés a test folyadékmennyisége, akkor a sejtek sem tudnak annyi energiát előállítani. Az emésztési- és gyomorbántalmak is szintén jelezhetik, hogy nem elég a folyadék, hiszen az ételek lebontásához is folyadék szükséges. A székrekedés is a dehidratáltság jele közé tartozhat. A táplálék lebontásához víz kell, ám ha nincs elég folyadék utánpótlás, akkor a szervezet kénytelen újra felhasználni a meglévő folyadékot, így azonban a salakanyag távozása, eleve a bélrendszeren történő haladása jóval nehézkesebb. A kiszáradt ajkak is jelezhetik a dehidratáltságot.

Tested több jelet küld neked, hogy szomjazik. Sokszor éhségként érzékeled, hogy folyadékra van szükséged. Ahhoz, hogy kiderítsd tényleg éhes vagy-e, vagy csak agyad így jelzi a folyadékszükségletet, igyál meg evés előtt egy deciliter vizet. Ha kielégítetted szervezeted folyadékigényét, lehet nem is érzed már magad éhesnek, csak szomjaztál.

(Kép forrása: watersystemscouncil.org)