Jump to content

Futhatsz télen is

2015. 11. 25. 16:00

Sokak szinte napi szinten űzött testmozgása a futás. Egyre többen mozdulnak ki otthonukból, és futóruhát, cipőt öltve nekilódulnak, hogy néhány kilométert lefutva kiadják magukból a felgyülemlett feszültséget, áldozva az egészség oltárán.

Ám a kezdő futók hajlamosak felülni az olyan tévhiteken alapuló mendemondákra, miszerint hidegben nem egészséges futni. Ez persze jócskán hozzájárul annak az üzletágnak a jólétéhez, amelyet az edzőtermek és a futópadok mutatnak.
Mielőtt azonban kiszaladnál a fagyba, a hóba, szükséges némi intézkedés megtétele. Először is meg kell határoznod a kinti hőmérsékletet, és annak megfelelően kell kiválasztanod a futáshoz használt ruházatot. Közvetlenül a futás előtt használhatsz bemelegítő krémet is, de a bemelegítést sem szabad elhagyni.

A hidegben való tartózkodás megköveteli a réteges öltözködést a hétköznapokban, amely igaz a futásra is. Csakhogy ebben az esetben az a réteg, amely a bőrrel közvetlenül érintkezik, olyan speciális aláöltözet legyen, amely a nedvességet elvezeti. Bár bőrbarát és kényelmes megoldásnak tűnhet a pamutpóló viselete futáshoz, ám mégsem tanácsos, ugyanis futás után vagy közben, ha megáll az ember, könnyen megfázhat, mert azonnal párologni kezd a pólón összegyűlt nedvesség és hőelvonást idéz elő, ez pedig megfázáshoz vezethet. Ne ijedj meg, ha futóöltözékedben kilépsz a hidegbe és kicsit fázol. Ez a legjobb, ugyanis néhány percen belül annyi hőt termel a szervezet a bemelegítéssel, hogy kellemesnek érezed. Sem nem fázunk, de még nem is izzadunk. Habár nem mindenki kedveli futás közben a sapkát, mégis nagy jelentősége van, ugyanis a fejbőrön keresztül igen jelentős hőt adunk le. Emiatt aztán egyáltalán nem hanyagolható el, sőt akár érdemes pót sapkát is magunkkal vinni. Nagy hidegben szükséges a vastagabb kötésű pamutkesztyű viselete, ám ennél magasabb hőmérséklet mellett nem is feltétlenül kell. Ha mégis, akkor elég a vékonyabb cérnakesztyű.

Mint már nagyjából körvonalazódott is, télen, hidegben sem kell megvonni a futást, bár tény, hogy bizonyos szabályokat kell betartani ahhoz, hogy a téli futás egészséges legyen. Az ehhez vezető első lépés az, hogy már ősszel elkezdjük a szervezetünket felkészíteni a hideg levegőhöz. Még a kezdők is teljesen tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy az intenzív mozgás, a futás fokozott verejtékezéssel jár. Azonban ősszel és télen erre sokkal jobban ügyelni kell, vagyis futás közben fontos a folyamatos mozgás. Nem szabad az átnedvesedett ruhában a hidegben tartózkodni csak a lehető legkevesebbet.

Az önmagáért a kellemes mozgásért végzett futás lényege nem az, hogy minél gyorsabban tegye meg az ember a távot. Amint lefutottad a kitűzött távot, azonnal át kell száraz ruhába öltözni, vagy ha megoldható, még jobb, ha le is zuhanyozol.

(Kép forrása: ca.askmen.com)