Jump to content

Ne tépd a szádat

2015. 11. 24. 12:00

Rossz idő van. Eső, szél, hideg, köd, pára. Ezek mind hatással vannak szervezetünkre, és főleg arra, amit az időjárási viszontagságok érnek, vagyis a bőrünk. Kénytelenek vagyunk sokkal jobban odafigyelnünk bőrünk állapotára, ugyanis kellemetlen jelzéseket adhat, hogy valamiben hiányt szenved.

Ugyanígy jelzi az ajkunk is, hogy szüksége van ápolásra, mert a hideg és a szél együttesen vagy külön-külön is szárazzá, cserepessé tehetik ajkainkat. Az pedig kényelmetlen és főleg fájó. Ehhez néha még az a rossz szokás is társul, hogy a száraz ajkakon keletkezett elhalt bőrréteget lerágjuk, kézzel eltávolítjuk. A legtöbben automatikusan megnyaljuk ajkainkat, hogy nedvesebbé tegyük, csakhogy ezzel még inkább kiszárítjuk, ugyanis a nyál elvonja azt az olajat, amely az ajkakat védi. Vagyis még inkább kiszárad a száj. A száradt bőrréteg eltávolítása nemcsak nem szép látvány, de fájó is, ugyanis kis sebek keletkeznek az ajkakon. Minden nevetéssel, mosollyal, beszéddel ezek a sebecskék szétnyílnak, fájdalmat okozva. Éppen ezért a száj szárazságának megelőzésén van a hangsúly. Sok ajakápoló balzsam, szájfény kapható a boltokban. Mindig nálad lehet, és már a hidegbe kilépés előtt bekenheted vele alaposan az ajkaidat. Még mielőtt azonban bekennéd balzsammal, fogmosás után, nedves fogkefével dörzsöld át ajkaidat. Felpezsdíti a vérkeringést és még az elhalt bőrt is eltávolítja. Teheted ezt nedves törölközővel is.

Csakhogy nem feltétlenül kell mindent a hideg időre fogni. Az ajkak repedezettsége és szárazsága nem feltétlenül csak a hidegebb időjárásnak köszönhető. Akár komolyabb egészségügyi gondok is meghúzódhatnak a háttérben. Az erős dohányosok között előfordul, hogy az ajkak cigarettával való érintkezése a száj dehidratáltságához vezet. Maga a dohányzás az egész szervezettől elvonja a vizet, emiatt sokkal több folyadékot kell fogyasztania a dohányosnak, az ajkak és az egész testének hidratáltsága érdekében is.
Akkor is szárazsággal reagálhat az ajak, ha valamelyik kozmetikai termékre érzékeny a bőrünk. Ha új rúzst, balzsamot vásároltál, teszteld, hogy az okozza-e a fokozott dehidratáltságot és keress másik terméket.
Ekcémás megbetegedés is okozhatja a száj száradását, csakhogy ez más az időjárás miatt kiszáradt ajkak állapotától, hiszen az ekcémás foltok nagyon viszketnek.
Létezik egy szájbetegség, amely a szájzug gyulladásos betegsége, ez a Cheilitis. Kiválthatja fogászati probléma, de gomba is. Ilyenkor a száj sarkai fájdalmasan gyulladtak, pirosak, az ajkak szárazak, repedezettek. Leginkább szteroidos krémmel vagy antibakteriális kenőcsel kell kezelni.

(Kép forrása: healthfulpoints.com)