Jump to content

Egy stílus, amely mindenkinek jól áll

2015. 10. 05. 16:00

A divatnak költségvonzatai vannak. Habár az is pénzbe kerül, hogy hétköznapi ruhába bújjunk, de tény azonban, hogy akik naprakészen akarnak öltözködni, azok jóval többet költenek gardróbjuk választékára, mint akik hagyományos, hétköznapi ruhákat viselnek.

Csakhogy ma már az is egyfajta divatirányzatnak számít, ha valaki igyekszik elkerülni a feltűnést, a divatot egyáltalán nem áll szándékában majmolni. Neve is van. Ennek a stílusnak a normcore nevet adták, amely egy amerikai újságírónak és egy művésznek köszönhető. A normal és hardcore szavakból alakították ki.

Ez az irányzat olyan semmilyen, vagyis inkább olyan általános. Teljesen viselhető, átlagos ruházatot jelent. Azaz hazánkban ez igazán általános jelenség. Magyarország lakosságának jó része a normcore stílust képviseli anélkül, hogy azzal tisztában lenne. A normcore stílus képviselőinek számára nincs szükség arra, hogy kihívóan mutogassák magukat. Inkább csak a turisták közé beolvadva úgy öltöznek, mintha csak látogatóban lennének, ruházatuk a kényelmet szolgálja, nem pedig a magamutogatást.

A normcore stílus 2013-ban robbant be a köztudatba, és most már mint önálló stílus létezik. Közszereplők némelyike is ódzkodik a feltűnéstől, és védjegyéül is szolgáló ruházatban jelennek meg. Ők az antidivat képviselői. Az egyik antidivat híresség Steve Jobs volt, aki mindig fekete garbóban jelent meg, amelyet kék farmerrel viselt.

A semmilyen viselet, annak felismerésével és terjedésével egyértelmű volt, hogy az valamilyen módon a művészetbe is bevonuljon. A divatvilág kifutóin a modellek semmilyen öltözékben flangálnak. Az internet segítségével a stílus még inkább terjedt, hiszen emberek ezrei töltöttek fel magukról olyan fotókat, amiken kinyúlt, cseppet sem kameraképes állapotú ruhákban pózoltak. Már nem ciki volt, hanem egyenesen divattá lett. Ami egykor divatjamúlt volt, az most sorra jelenik meg divat- és női magazinokban. A K-Hole használta először a normcore kifejezést, amely egy trendfigyeléssel és előrejelzéssel foglalkozó csoport. Szerintük nem arról van szó, hogy valaki immunis a divat ellen, hogy valaki elveszítette a stílusát, hanem valaki épp ezáltal kíván kitűnni a tömegből.

A normcore stílusban az a legnagyszerűbb, hogy bárkinek jól áll.

(Kép forrása: smileandshoot.wordpress.com)