Jump to content

Éleszt kívül, belül

2015. 09. 23. 12:00

A drapp színű, jellegzetes ízű, illatú, rugalmas anyagot felhasználjuk sütéskor a konyhában, de a szépségipar szintén rátette kezét az élesztőre. Ennek, az élesztőgombákból álló anyagnak a használatával jót tehetünk a konyhában, de még az egészségünket és a szépségünket is szolgálhatja.

Az élesztő 73-75%-ban vízből, 13%-ban fehérjéből, a fennmaradó százalékban pedig ásványi anyagokból, szénhidrátból, zsiradékból, enzimekből és vitaminokból áll. Többféle élesztőgomba alkotja, amelyről ez az élelmiszer a nevét kapta.
Az élesztő hatására szén-dioxiddá és alkohollá alakul a cukor, a szén-dioxid felfújódik, amely pedig a tésztára lesz olyan hatással, hogy megemeli és meglazítja azt. Éppen emiatt használjuk a konyhában, de nem csak ott.

A várandósság egy új állapot a nő életében. Még akkor is, ha nem az első gyermekét várja az anyuka, hiszen minden terhesség más. Ebben az állapotban fokozottabb figyelem kerül a vitaminbevitelre. Főleg az első trimeszterben kell még inkább odafigyelni a kellő mennyiségű ásványi anyag és vitamin fogyasztására. Ebben az esetben megfelelő egy késhegynyi élesztő napi bevitele.

Azt már említettük, hogy vitaminban gazdag élelmiszer az élesztő, szám szerint tizenhét vitamint is tartalmaz, amelyek az idegrendszerünkre kifejezetten jótékonyan hatnak. Jusson eszünkbe akkor, ha kimerültek, fáradtak, stresszes időszakot élünk, hogy egy késhegynyi élesztőt együnk meg naponta. Nem kell több, de a hatását érezni fogjuk.

A picike adagban történő élesztőfogyasztás a pattanásos, zsíros bőr természetes gyógymódja lehet. Az élesztő hatására csökken a gyulladt terület és gyorsabb gyógyulás is várható. Nem csak belsőleg hatásos ez az élelmiszer, hanem pakolást is lehet belőle készíteni. A fél csomagnyi élesztőt össze kell morzsolni és annyi meleg tejjel kell felkavarni, hogy massza állagot kapjunk. Ezt kell az arcbőrre felvinni, majd száradás után langyos vízzel le kell mosni. A fejünkön máshol is használható, például a hajhullás megállítására is jó lehet kevés, de rendszeres fogyasztása.

Még a körmeinket is erősíti, ebben az esetben is a folyamatosságon van a hangsúly. Nem kell sok az élesztőből, hogy a töredezett, vékony köröm megerősödjön, de néhány hétig fogyasztani érdemes.

Mindenképp a kis mennyiségű fogyasztása javasolt, mert a gombák táptalaja lehet az élesztő. Akiknek szervezetében elszaporodott a Candida gomba, vagy hajlamos a gombás fertőzésekre, feltétlenül beszéljen házi orvosával az élesztő napi fogyasztása előtt.

(Kép forrása: realfood.tesco.com)