Jump to content

A köszönés szabályai

2015. 09. 11. 10:00

A köszönés alapvető emberi szokás, sokunk alkalmazza is, de olykor kényelmetlenül és sutának érezhetjük magunkat, ha elbizonytalanodunk, hogy és mit illik. Máshogy illik és kell köszönni egyes embereknek és az sem mindegy, hogy érkezéskor és távozáskor hogyan üdvözlünk, búcsúzunk.

A köszönés illemszabályainak betartásakor arra kell törekedni, hogy a megfelelő időben és a megfelelő módon köszönjünk. Melyek a szabályok?

A nem viszonzott köszönés, esetleg annak mellőzése sértés. Amikor valaki köszön nekünk, illik ránézni. Az igazán udvarias ember nem várja meg, hogy a másik köszönjön rá.
A hivatalos, nem bizalmas találkozásokkor a puszi adása egyáltalán nem szokásos. Inkább baráti kapcsolatra jellemző és ugyanez vonatkozik az ölelésre is.

Hogyan kell illedelmesen köszönni?
Semmiképp nem zsebre dugott kézzel állunk az üdvözlendő fél elé. Ha pedig épp rágcsálunk valamit, akkor előtt nyeljük le a falatot, ne tele szájjal tegyük. A sapka és a kalap levétele szükséges köszönés alkalmával.
Amikor üdvözlünk valakit, figyelembe kell venni a vele való kapcsolatunkat, korát, nemét, beosztását és annak megfelelően illik köszönteni, és persze illik fogadni azt.

Férfiak között szokás a köszönés mellé a kézfogás is. A régi kor emberei azért kezdték el alkalmazni a kézfogást, hogy a másik fél megbizonyosodhasson arról, nincs nála fegyver. Az, aki elsőként köszön, meg kell várnia, amíg a másik fél nyújtja a kezét. A kézfogásnak határozottnak, férfiasnak kell lennie férfiak esetén. Mindig az idősebb férfit kell megvárni, hogy a kezét nyújtsa a fiatalabb felé. Nővel történő kézfogáskor a hölgy nyújtja a kezét a férfi felé. A kézfogás szabályában számít a beosztás fokozata is. A magasabb beosztású fog kezet az alacsonyabb pozícióban lévővel. Hiába ül valaki, a kézfogáshoz illik felállni. Illetlenség sokáig szorongatni a másik fél kezét, vagy rázni, túl erősen megszorítani. Ne bánjunk kesztyűs kézzel a másikkal, vagyis kézfogáskor le kell venni a kesztyűt.

A köszönés egy másik formája a kézcsók, amely eredetileg nemcsak nő és férfi között létezett, hanem ez a főnemesek felé kinyilvánított alárendeltséget jelezte. Még elvétve ma is alkalmazzák, azonban érdemes tudni, hogy bizalmaskodást jelent.

A napszaknak megfelelő köszönés nélkülözhetetlen, csakhogy sokan gondban vannak, hogy meddig lehet reggelt és délutánt köszönteni. Hazánkban a reggel délelőtt 10 óráig tart és az este 18 órakor kezdődik. Ehhez mérve kell köszönni.

(Kép forrása: cityhour.com)