Jump to content

A sport része az iskolai életnek

2015. 09. 09. 12:00

Bevezették a mindennapos iskolai testmozgást, testnevelést a gyermekek számára. Most már alsó- és felső tagozaton, valamint gimnázium 9-12. osztályig minden nap mozognak a fiatalok.

Az iskolai testnevelés célja nem más, mint a személyiségfejlesztés, a mozgás és a sport megszerettetése. Célja fejleszteni a gyermekek kondícióját és iskolai kereteken belül, a testneveléssel, a mozgással életképes fiatalokat kiengedni az iskola kapuin kívülre. Ezen túl részt vesz a tanulók koordinációjának fejlesztésében.

Az iskolai testnevelés keretén belül a gyermekek betekintést nyerhetnek egy-egy sportágba, és ekkor alapozzák meg a sportági mozgáskészségeket is. Nagyon fontos tehát, hogy a különböző sportágak technikáját minél precízebben sajátítsák el a diákok. Az iskolai testnevelésbe beletartoznak a szabadtéri tevékenységek, a testedzés, a különböző sportágak, az olyan kikapcsolódási formák, amelyek az egészség szempontjából fontosak.

Az idei, azaz a 2015/2016-os tanévtől kezdve már az általános iskola minden évfolyamán és a középiskolában is bevezetésre került a heti öt testnevelésóra. Több éves folyamat végére ért ezzel a mindennapos testnevelés bevezetése, ugyanis 2012-ben, fokozatosan, felmenő rendszerben vonták be az egyes évfolyamokat. Mostanra fejeződött be, így már mindenkire a heti öt testnevelésóra vonatkozik.

Mint bármelyik fizikai tevékenységnek, így a testnevelésórákon megvalósított mozgásnak is sok előnye van. Elsődleges célja az egészség megőrzése. A testnevelés órán végzett mozgás hozzájárul a gyermek fizikai, szellemi és érzelmi fejlődéséhez. Az esetleges rossz testtartást korrigálja, megelőzheti a rossz testtartásból eredő betegségeket. Javítja az önbecsülést, a sportesemények, versenyek hozzásegítik a gyermekeket ahhoz, hogy megtapasztalják a siker és a kudarc állapotát. A csapatversenyek során együtt kell működniük társaikkal. Jó hatással van a szellemi teljesítményre, a tanulmányi eredményre is. Javítja a gyermekek koncentrálóképességét, fejleszti a testtudatosságot. A mozgás hozzájárul a pszichomotoros fejlődéshez és az öntudatossághoz is. A gyermekek a mozgással, a sportok által ügyesednek és a még a gondolkodásuk is fejlődik.

(Kép forrása: news.asiantown.net)