Jump to content

Megszállott testedzők

2015. 09. 05. 16:00

A nők körében ismert az, hogy soha nincsenek megelégedve teljesen magukkal. Ismerős, ugye hölgyek? A tükörben önmagunkat nézve, itt lóg, ott megereszkedett, nem feszes, nagy és egyéb jelzőkkel illetjük testrészeinket.

Az ilyen gondolatok és a torz tükörképek szülik a bulimiás és anorexiás fiatalokat. Ez az a két tipikusan a fiatal lányok, nők körében jelentkező táplálkozási zavar, amelyet a torz önkép okoz. Azonban nemcsak a hölgyek körében tűnik fel hasonló, hanem ugyanúgy érinti a férfiakat is. Esetükben azonban arról van szó, hogy sohasem elégedettek izmuk fejlettségével, méretével, ezért állandóan testépítő termekben edzenek, szteroidokat szednek. A férfiak körében megjelenő testkép betegség az anorexia ellentétje, férfi megfelelője, amelyet úgy neveznek, hogy izomdiszmorfia.

A testépítő sportág már jelen van a XIX. század végétől, de a ’70-es években lendülte be igazán. Sztárok gyúrták magukat izompacsirtává, amellyel megteremtették az ideált. A férfiaknak megvolt a kitűzött cél, vagy az álomkép, hogy milyen férfi szeretne lenni. Testépítők körében végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a kigyúrt testűek 8-10%-a nem elégedett izomtömegével, vékonynak, nyeszlettnek látják magukat, pedig testépítő lévén, csakis hatalmas izmokkal rendelkező emberekről volt szó. Inverz anorexiának is nevezik ezt a jelenséget, ugyanis amíg az anorexiás nő kövérnek tartja magát, addig az izomdiszmorfiás férfi vékonynak ítéli saját magát.

A férfiak jelentős hányada tölti napjainak bizonyos részét edzőteremben, odafigyel arra, hogy mit eszik, mennyi folyadékot fogyaszt, számolgatja a kalóriákat, a fehérjebevitelt és megfejeli szteroidok fogyasztásával. Az anabolikus szteroidok szedése azért fontos, hogy az izmok tömege és mérete minél gyorsabb iramban növekedjen. Az injekció vagy tabletta formájában bevitt anyagoknak természetesen van mellékhatásuk, ami számos egészségügyi területet érint, de akár a férfiasságukat is. Hiába tűnik Adonisznak külső alapján, ha a lelke romokban hever, ha párkapcsolatát megmérgezi a potenciazavar. Ettől kevesebbnek érezheti magát a férfi, teste hatalmas, férfiassága kicsi. Az izomdiszmorfiás férfiak párkapcsolati élete zátonyra futhat, kiesik életéből az intimitás.

Az állandó szteroidozás kihat a személyiségre is, mert annak túlzott vagy folyamatos használata agresszivitást, ingerültséget, hangulatingadozást válthat ki. Nem minden szteroidot használó férfi látja saját magát túl kicsinek, vékonynak. Esetükben nem áll fent az izomdiszmorfia állapota, magukat teljesen reálisan ítélik meg.

(Kép forrása: myfitnessmaster.com)