Jump to content

5 egészségesnek tartott étel, amiben túl sok a cukor

2015. 03. 05. 13:06

Ne higgy mindig a harsány feliratoknak: nem minden egészséges, amit annak gondolunk! Igen, a joghurt kétségtelenül egészségesebb, mint 2 óriás pizza, de minden csak nézőpont kérdése. Az alábbi ételek mind egészségesnek vannak kikiáltva, ám rengeteg cukrot tartalmaznak!

1. Joghurt

Egy dobozka joghurtban rengeteg cukor van! Ne tévesszen meg az alacsony zsírtartalmú vagy light felirat, mely azt jelenti, hogy zsír helyett még több cukorral ízesítették. Persze nem kell lemondanod a joghurtról, csak éppen kerüld el az alacsony zsírtartalmú, a különböző ízesítésű és gyümölcsös joghurtokat, melyekben több a cukor. Válassz natúr joghurtot vagy görög joghurtot (utóbbiak között is van olyan, amiben sok a cukor, úgyhogy mindig nézz utána a címkén!), melyet otthon friss gyümölcsökkel ízesíthetsz. 

2. Müzliszelet

A müzliszeletet sokan egészségesnek tartják, mondván, hogy nem csoki. Nos, eláruljuk, hogy a müzliszeletben sokszor több a cukor, mint néhány kocka étcsokoládéban. Még azok a müzliszeletek sem egészségesek, melyeken szerepel az a felirat, hogy "hozzáadott cukrot nem tartalmaz." Egyél inkább olajos magvakat, vagy házi zabot friss gyümölccsel.

3. Gyümölcsös italok és sportitalok

A gyümölcslevek (még a 100%-os és rostos gyümölcslevek is) rengeteg cukrot tartalmaznak. A természetes gyümölcscukor mellett ugyanis tovább édesítik ezeket az italokat cukorral és édesítőszerekkel, éppen ezért a legtöbb ilyen ital semmivel sem egészségesebb, mint a kóla vagy bármilyen szénsavas üdítőital. Egyél inkább friss gyümölcsöket és igyál rengeteg ásványvizet - az íz ugyanaz, a hatás sokkal jobb! Ugyanez igaz a sportitalokra is, melyek számos hasznos tápanyag mellett cukorral energizálnak.

4. Saláta

Önmagában a saláta természetesen nagyon egészséges, ám ne feledd, bármilyen joghurtos öntetet kérsz rá, azzal rengeteg cukrot is viszel be szervezetedbe. Edd a zöldségeket önmagukban, ízesítsd fűszerrel, olívaolajjal, balzsamecettel a salátád!

5. Ketchup

A ketchup önmagában persze nem számít egészséges ételnek, de pont ezért kell vigyáznod veled, ha óvatlanul ízesítőként használod az ételekhez. Egy evőkanál ketchup nagyjából egy teáskanálnyi cukrot tartalmaz, ami az egyhatoda  a napi ajánlott beviteli mennyiségnek.

 (Fotó: nydailynews)