Jump to content

Paleolit diéta egyszerűen és érthetően: mit szabad és mit nem

2015. 02. 12. 17:24

Egyre népszerűbb a paleolit étrend, mely a paleolit kori ember táplálkozásának reprodukálása a mai viszonyok között. Lényege a magas fehérje- és egészséges zsírtartalmú, de alacsony szénhidrát tartalmú élelmiszerek életvitel-szerű fogyasztása. De hogy pontosan hogyan is lehetsz igazi paleós? Itt a lista a megengedett és tiltott élelmiszerekről!

1. Zöldségek

- megengedett zöldségek: friss, szezonális zöldségek, mint például kelkáposzta, spenót, édesburgonya, karfiol, brokkoli, vörös és fehérkáposzta, paprika, avokádó, gomba, paradicsom, retek, uborka

- elkerülendő zöldségek: burgonya és kukorica a gluténtartalom miatt

2. Állati eredetű élelmiszerek


- megengedett:
tanyasi csirke és tojás, fűvel táplált marha, tanyasi malac, sertés, tengeri halak

- elkerülendő: mesterséges úton táplált állatok húsa, illetve bármi, ami hormonokkal, nitrátokkal vagy antibiotikumokkal kezelt

3. Egészséges főző zsírok

- megengedett: kókuszolaj, kókusz zsír, olívaolaj, ghee vaj

- elkerülendő: margarin, olajok

4. Ízesítők

- megengedett:
hús- vagy zöldségleves alap, gluténmentes Dijoni mustár, kókusztej, szárított és friss fűszernövények, mandula- vagy kókuszliszt, méz

- elkerülendő: tejtermékek, minden, amiben hozzáadott cukor vagy egyéb vegyszer van, finomított cukor

5. Nassolnivalók

- megengedett:
szárított gyümölcsök, olajos magvak, natúr mogyoróvaj

- elkerülendő:
előregyártott nassolnivalók (csipszek, rágcsálnivalók), minden olyan élelmiszer, amelynek összetevőiben van olyan szó, amit nem tudsz elsőre kiolvasni... :)

6. Gyümölcsök

- megengedett:
tulajdonképpen minden gyümölcs

- néha megengedett: magasabb cukortartalmú gyümölcsök, mint például banán, szőlő, narancs, mandarin

(Fotók: popsugar)