Jump to content

7 egészséges étel, mely egyben fogfehérítő is

2015. 01. 19. 18:04

Két legyet egy csapásra! Az alábbi élelmiszerek rendszeres fogyasztása nem csak egészségednek és súlyodnak tesz jót, hanem fogaid fehérségét is megőrzi vagy növeli!

1. Alma
Napi egy alma elfogyasztása nem csak C-vitamint ad szervezetednek, hanem a lepedékeket is eltávolítja fogaidról, valamint megelőzi az ínygyulladást. A vízben gazdag almahús elősegíti a nyáltermelést, mely szintén csökkenti a fogak elszíneződésének mértékét.

2. Olajos magvak
Az olajos magvak - mint például mandula, kesudió, mogyoró, dió és szezámmag - nem csak az egészséges zsírokban gazdag nassolnivalók közé tartoznak, de a nyáltermelést is segítik, mely hatékonyan véd a baktériumok ellen. Ráadaásul a magvak textúrája különleges csiszoló hatást vált ki, mely megszabadíthatja fogaidat a foltokat okozó elszíneződéstől.

3. Nyers zöldségek
A nyers zöldségek alacsony kalóratartalmú, vitaminokban gazdag élelmiszerek, plusz remek reszelő hatással rendelkeznek, ami a fogakat illeti, így eltávolíthatják a lepedéket és az elszíneződéseket. Plusz, az olyan magas vastartalmú zöldségek, mint pl. a brokkoli segítenek egy vékony filmréteget képezni fogaidon, melyek megvédik a savas élelmiszerek és italok okozta színeződésektől.

4. Gomba
A gomba nem csak egészséges, kiváló diétás étel, hanem lentinán tartalmának köszönhetően megelőzi az ínygyulladást, továbbá nagy barátja a fogak egészségének és fehérségének.

5. Eper
Az eperben almasav található, mely remekül távolítja el a lepedéket és a foltokat a fogakról. A még jobb hatás érdekében pürésíts össze némi epret és keverd el szódabikarbónával, majd ezzel a pasztával moss fogat.

6. Hagyma
A hagyma nem igazán segít a leheleted frissességén, ám annál egészségesebb a szájüregben. Hiszen kénes fertőtlenítő hatása segít megelőzni a lepedék lerakódását, ráadásul közvetett fogfehérítő hatása is van: minél több hagymát eszel, annál valószínűbb, hogy gyakrabban is mosol fogat.

7. Citrusfélék
A citrusfélékben található savak segítenek fehéren tartani fogaidat, miközben a legegészségesebb és legtöbb vitamint tartalmazó gyümölcsök közé tartoznak. Természetes polírozó hatásuk különösen az ananászban hatékony: a trópusi növényben található bromelain enzim segít a foltok megszüntetésében.



(Fotók: lifehacker, renegadhealth)