Jump to content

Az alkohol hatása a bőrre

2014. 11. 29. 14:18

Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban fogyasztunk alkoholt. A szokásos bulik mellett becsúszik a munkahelyi karácsonyi parti, és persze az ünnepek egymás hegyén hátán: karácsony és szilveszter. Ilyenkor természetes, hogy még azok is többet isznak, akik az év nagy részében nem fogyasztanak sok alkoholt.

Az alkohol amellett, hogy nagy mennyiségben hízlal és káros az egészségre, arcunkon is nyomot hagy. Persze nem akarjuk azt mondani, hogy tedd le a poharat és ne igyál meg egy pohár jó bort karácsony este, vagy ne koccints pezsgővel szilveszterkor. Azt sem szeretnénk, hogy ne érezd jól magad egy finom koktél társaságában a karácsonyi buliban.

Csak arra szeretnénk rávilágítani, hogy az alkohol milyen károkat okozhat a bőrödön és melyek azok az alkoholfajták, melyeknek túlzott fogyasztását érdemes elkerülni, hogy bőröd fiatalosabb és üdébb maradjon.

1. Vannak alkoholok, melyekben rengeteg sós ásványi anyag van. A só felszívja a folyadékot a bőröd alól, melytől dehidratáltnak és száraznak, ezáltal pedig öregebbnek is tűnik a bőr. Ráadásul a sót tartalmazó italok felpuffasztják az arcot.

Miből ne igyál sokat: margarita koktél, sör
Helyette igyál: egy kis adag likőrféle tisztán, jéggel (vodka, tequila, gin)



2. A kevert italokban rengeteg a cukor. Nem csak az alkoholban, hanem a mellé járó üdítőben is: cuba libre, a whiskey kóla, a gintonik vagy a vodkanarancs túl cukros ital, amely szintén kiszárítja és öregebbé teszi a bőrt, pattanásokat okozhat, ráadásul hízlal is. 

Miből ne igyál sokat:
cukros vagy tejszínes üdítőkkel kevert koktélok (a tonikban is rengeteg a cukor!)
Helyette igyál: ugyanezeket az italokat tisztán, esetleg szódával, ásványvízzel és citrommal higítva

3. A fehér borban nem csak cukor (igen, a száraz fehérborban is!), hanem só is van, tehát a bőr szempontjából a legrosszabb kombináció. A tél kedvelt itala a forraltbor, azonban ebben is rengeteg a cukor. Próbáld ki vörösborból, cukor nélkül!

Miből ne igyál sokat: fehérbor
Helyette igyál: száraz vörösbort mértékkel, és még a szívednek is jót tesz! A vörösbor túlzott fogyasztása azonban pirosságot is okozhat.   

4. Az alkohol dehidratációt okozhat, melynek jelei először a bőrödön mutatkoznak meg. Ezért fontos, hogy két alkoholos ital között mindig igyál meg egy pohár vizet. Ez nem csak a hidratáció és kiszáradás miatt fontos, hanem másnap is jól jöhet, amikor a túlzásba vitt italozás utóhatásait érzed. Ha tudod, hogy este nagy buli vár rád, előtte egész nap töltsd fel a tartalékaid, és igyál meg 2-3 liter vizet.

5. Buli után azonnal mosd le a sminkedet és kend be a legjobb hidratáló krémmel az arcodat. Reggel felkelés után (ha nem vagy túl másnapos...) pedig azonnal végezz egy arclemosó-arcradírozó kényeztetést, hogy eltüntesd arcbőrödön a dehidratáció nyomait. 



(Fotók: youqueen.com, winesale.com)