Jump to content

Söprögetés a szájban

2014. 03. 07. 12:09

Gyerekkorunkban azt tanultuk, akárhogy is, de sikáljuk jól meg a fogainkat, az is többet ér, mintha nem mosnánk egyáltalán. Csakhogy időközben kiderült: az összevissza kőrözgetéssel a szánkban többet ártunk, mint használunk. Eláruljuk, hogy egy egyszerű módszerrel miképp lehet garantáltan fogkőmentes életet élni.

Mert hogy van a fogtudat is ma már. A fogtudatos ember elhiszi a profi fogorvosoknak, hogy a körkörös, a vízszintes és a függőleges ide-oda maszatolás, a fogkefét közben fel sem emelő, egyhuzamban elvégzett fogtisztítás káros. Hiszen ezzel az íny alá akaratlanul is bevisszük nap mint nap a lerakódásokat. Pedig az egynapos lepedék még gézzel, vagy vattával is letörölhető, annyira puha valami. Ha nem távolítjuk el naponta ezt a lerakódást, bizonyos idő után a fognyakon megkeményedik, elmeszesedik a lepedék, mert megtapadnak rajta a nyál- és az ásványi sók, majd a baktériumok, egyre csak hízlalva az íny alatti fogkövet. Ennek sokszor az a vége, hogy akár teljesen ép fogak is előbb-utóbb kihullanak. Hát nem jobb megelőzni mindezt?

Az új, „söprögetős” fogmosási mutatványhoz teljesen megfelel egy átlagos fogkefe, a lényeg annak mozgatása kizárólag függőleges irányban, a fog és az íny találkozásától kifelé. A fognyak felé soha! Nem szabad ide-odarángatni a fogkefét, csupán az összes sörtének végig kell söpörnie ezeken a pontokon, mialatt a fogkefe 90 fokot fordul a kezünkben és a szánkban. Ez egyben rejtett kar- és csuklótorna is, mert hogy leszorított könyékkel nem érjük el ugyanazt a hatásfokot, mint mikor felemelve végezzük a többperces műveletet. Tény, hogy beletelik pár napba, amíg az ember átprogramozza az automatizálódott, évtizedes fogmosási mozdulatokat az újra, de megéri.

Ugyanis azokban a rendelőkben, ahol a pácienseket megtanítják az új metódusra, szinte alig fordul elő fogkövesedés, mert nem kerül be az íny alá semmi, hanem minden nap kipucolódik a kényes részről a lerakódás. Ha most valaki azzal érvelne, hogy bezzeg a nyál összetétele mennyire nem mindegy, fogorvosok szerint a söprögetés mindenkinél annyi lepedéket távolít el a fogáról, amennyi az ő szájában képződik. Kinél kevesebbet, kinél többet. És ha jól csinálja, akkor mindet.

Szakemberek szerint a régi és az új fogmosás hatása között óriási a különbség. Ahhoz hasonlítható, amikor nem az a kérdés, hogy Rolls Royce vagy Trabant, hanem hogy autóval vagy gyalog? Próbálják ki, méghozzá a múltkor ajánlott házi Marmalade-fogkrémmel!