Jump to content

12 gyönyörű ruha a filmvászonról

2013. 10. 17. 06:00

A divat számára is meghatározó jelentőséggel bírnak bizonyos filmek bizonyos ruhái. Kalandozzunk most egyet a mozi világában, és mutatunk 12 kedvencet a filmtörténelem legszebb ruhái közül.

Nem kell ahhoz az összes klasszikus filmet látni, hogy ismerjük a benne feltűnt felejthetetlen darabokat. Itt van például az Elfújta a szélből Scarlett smargdzöld ruhája, ki ne emlékezne Marilyn Monroe fellibbent fehér ruhájára, vagy Audrey Hepburn kis feketéjére… Hollywood a filmgyártás kezdete óta áraszt el bennünket a jobbnál jobb ruhákkal, mi pedig összegyűjtöttünk közülük 12 irigyelve figyelt kreációt.

Vivien Leigh, Elfújta a szél (1939)

Az Elfújta a szél egy igazi klasszikus. A szívszorító történet mellett a figyelem középpontjában a gyönyörű ruhák állnak, amelyekben Vivien Leigh lenyűgözően fest. Nem lehet egyet kiemelni közülük. Ott van például a függönyből varrt smaragdzöld ruha, vagy ez a fehér-zöld piknik ruha hatalmas szalmakalappal, de a vörös nagyestélyiről sem feledkezhetünk meg, és ezzel a sor még koránt sem ért véget. A fanatikus gyűjtőkre is gondolt a Mattel cég, hiszen minden egyes kosztümbe felöltöztette Barbie-t, amikhez nem csekély összegért lehet hozzájutni.

 

Audrey Hepburn, Sabrina (1954)

Sabrina a filmben rút kiskacsából gyönyörű hattyúvá válik a Párizsban töltött évek alatt, amelyet a bájos Audrey Hepburn alakít. A Hamupipőke-szerű romantikus komédia finom szellemessége mellett káprázatos és trendet teremtő ruhakölteményeinek fényében nevezhető filmtörténeti értéknek. És akinek mindezt Audrey köszönhette: Hubert de Givenchy, akivel az első találkozása nem épp szokványosnak nevezhető. A Római vakáció bemutatása előtt Audreyt még senki nem ismerte, ezért amikor Givenchyvel közölték, hogy Miss Hepburn jön hozzá következő filmjéhez, a Sabrinához ruhákat választani, Hubert a kor sztárját, Katherine Hepburnt várta. Audrey szűk nadrágban, trikóban, papucsban és Velence feliratú piros szalaggal díszített gondolás kalapban állított be a divatcézárhoz, aki kedvesen ugyan, de közölte vele, hogy éppen egy kollekciót készít, ezért nem tud a rendelkezésére állni. Audrey bájos mosollyal azt mondta: "Megnézném azokat a darabokat, amelyek már elkészültek a kollekcióhoz". Életre szóló barátság szövődött közöttük, és a Sabrina után még sok-sok filmben csodálhattuk Audrey-t Givenchy ruhakölteményeiben.

 

Grace Kelly, Hátsó ablak (1954)

Grace Kelly tagadhatatlanul stílusikonná vált ebben a filmben, amely annak is köszönhető, hogy kisebbfajta divatbemutatót tart az egy helyszínes Hátsó aklakban. A képen látható Dior-ruha a filmtörténelem egyik legikonikusabb ruhája. A fekete felső és fehér szoknya ma is verhetetlen páros, amely kortalannak bizonyult. Mi sem példázza ezt jobban, mint hogy a 2013-as év legmenőbb trendje a fekete-fehér színkombináció. Lisa ruháit Edith Head tervezte, akit munkájáért 35-ször jelöltek Oscar-díjra. A jelölésekből 8 szobrot haza is vitt, így ő a legtöbb szobrocskával rendelkező nő a történelemben.

 

Marilyn Monroe, Hétévi vágyakozás (1955)

Ha a film nem is, ez a kép mindenki számára ismerős lehet. Amikor William Travilla ezt a fehér ruhát tervezte, kihangsúlyozva benne Monroe kebleit és formás lábait, még nem is sejthette, hogy a filmtörténelem meghatározó pillanatát örökítik majd meg benne. 1954. szeptember 15-én éjjel a Lexington sugárút és az 52. utca sarkán libbent fel a „Marilyn-dress”-ként emlegetett fehér ruha, amikor a Hétévi vágyakozás c. film kultikus jelenetét forgatták egy több ezres nézősereg szeme láttára. Minden egyes szoknyalibbenés hatalmas üdvrivalgást váltott ki a rajongókból, így végül kénytelen volt a stáb stúdióban rögzíteni a jelenetet. Ez a ruha a 2011-es árverésen potom 5.600.000 dollárért talált gazdára.

 

Grace Kelly, Fogjunk tolvajt! (1955)

A Hátsó ablak után itt a hármas következő közös munkája. Alfred Hitchcock kedvenc szőke szépsége, Grace Kelly remekül mutatott az Edith Head tervezett jég-kék koktél ruhában. „Már több ezer színészt, színésznőt és állatot öltöztettem, de amikor megkérdezik, melyik sztár a személyes kedvencem, azt mondom Grace Kelly. Ő egy elbűvölő teremtés, egy tehetséges színésznő és számomra egy igen értékes barát.”

 

Audrey Hepburn, Álom luxuskivitelben (1961)

A 60-as évek Amerikájának kultuszfilmjével Audrey Hepburn végérvényes beírta magát a divattörténelembe is. Givanchy kedvenc múzsája a tökéletes nőiesség mintaképe lett, hiszen ki ne ismerné azt a jelenetet, amikor egy rafinált hátú kis feketében luxusékszerbolt kirakatát bámulva reggelizik. Givenchy itt a kis fekete gyökereihez nyúlt vissza, és egy elegáns, egyszerű darabot tervezett Audrey Hepburn számára, amihez egy gyöngy nyaklánc, könyékig érő fekete kesztyű, egy tiara és egy csésze kávé is járt. Az egyik leghíresebb a kis feketék között, tökéletesen egyesül benne a praktikus viselet és az elegancia. A film viszont nem csupán a kis feketét tett népszerűvé, hanem az óriási napszemüveget is.

„Annyira függök Givenchytől, mint az amerikai nők a pszichiáterüktől. Ő a legfeddhetetlenebb jellemű ember, akit ismerek. Annyira szeretem a szép ruhákat, hogy az már bűn.” - Audrey Hepburn. Holly Golightly szerepét eredetileg Marilyn Monroenak szánták, de a bájos és törékeny Audrey-nak is jól állt a kissé zűrös playgirl szerep. „Audrey Hepburn a legvarázslatosabb szereposztásbeli tévedés, ami csak elképzelhető” – nyilatkozta a Süddeutsche Zeitung kritikusa.

 

Julia Roberts, Micsoda nő! (1990)

A Hamupipőke modern változatában Julia Roberts (utcalányból csinos beverly hills-i nővé alakul) egy vörös estélyi ruhában indul életében először az operába, amely Marilyn Vance-Straker munkáját dicséri. A ruha egy korabeli Christian Dior estélyi mintájára készült, ám a dekoltázsa jóval mélyebb kivágású. (Mint később kiderült, a stúdió eredetileg egy „unalmas” fekete ruhát képzelt el.) Nem meglepő, hogy Edward fülig beleszeretett a lányba azon az éjszakán. De nem csak őt, Vivien az egész világot az ujja köré csavarta. Utolsó simítás indulás előtt: egy gyémánt- és rubin nyaklánc.

 

Kate Winslet, Titanic (1997)

Deborah Lynn Scott egytől egyig csodás ruhákat tervezett a film számára. Itt van például ez a vörös, fekete csipkével és gyöngyökkel díszített estélyi, amit Rose a katasztrófa előtti vacsorán viselt. Ebből a ruhából több eredeti példány is létezik. Egy múzeumban van, egyet elárvereztek, egyet pedig a filmstúdió jelmeztárában őriznek. A tervező nem véletlen zsebelte be ezzel a munkájával az arany szobrocskát. Érdemes megfigyelni a filmben az idősebb, és a fiatalabb karakterek öltözéke közti különbségeket. A századforduló díszes öltözékei mellett feltűnnek a „modernebb”, tízes évekre jellemző ruhák.

 

Nicole Kidman, Moulin Rouge (2001)

Párizs leghírhedtebb mulatójának legünnepeltebb csillagába szeret bele Christian, a tehetséges fiatal író. Catherine Martin és Angus Strathie jelmeztervezők több mint négyszáz ruhát terveztek a film szereplői, táncosai és statisztái számára. A ruháknak olyan elvárásoknak kellett megfelelniük, hogy tükrözzék a Moulin Rouge érzékiségét, sokkoló hatását, mindezt a mai közönség ízlése, elvárásai szerint. Ezért Martin és Strathie csábító, szexi és egy kicsit megdöbbentő világot teremtett. „Nem áldoztuk fel Nicole megjelenését a történeti hűség kedvéért. Fölösleges utalás lett volna, ha gyapjú alsóneműbe öltöztetjük, csak hogy korhű legyen. Ehelyett a klasszikus kor dívái, Garbo, Dietrich, Joan Crawford lebegtek a szemünk előtt.”

 

Kirsten Dunst, Marie Antoinette (2006)

Nincs olyan nő, aki ne tudna legalább 5 kosztümös filmet kapásból felsorolni. Kislányként ámuldozva figyeltük a hatalmas szoknyás ruhakölteményeket, amiket még felnőtt fejjel is gondolkodás nélkül magunkra öltenénk. Itt van most ez a Milena Canonero által tervezett ruha, amit Kirsten Dunst viselt a Marie Antoinette-ben. A balsorsú francia királyné híres volt pazarlásáról, különcségéről és nagy rajongója volt a divatnak. Imádta a szép ruhákat, a cipőket, a divat miatt a királyi udvar hagyományival is képes volt szembeszállni. Sofia Coppola 2006-os filmjében egy körülbelüli képet kaphatunk a királynő öltözködéséről, ami Oscar díjas kosztümökben, eredeti versailles-i környezetben játszódik.

 

Keira Knightley, Vágy és vezeklés (2007)

Keira Knightley smaragdzöld selyemruháját találták az angol InStyle magazin olvasói a legemlékezetesebb filmbeli ruhadarabnak, ami nem meglepő, hiszen egyszerre tűnik nagyestélyinek és szexi fehérneműnek. Ezt a csodaszép ruhát azon az éjszakán viselt, mikor kishúga hazugsága örökre elragadta tőle szerelmét. Az eredeti darabot egy online aukció során 46 000 dollárért árverezték el, a bevételt egy dél-karolinai gyerekeket támogató alapítvány számára adományozták. A ruha számtalan tervezőt ihletett meg azóta, egy kis szerencsével rátalálhatsz valamilyen hasonlatos darabra.

 

Nicole Kidman, Ausztrália (2008)

Az Elfújta a szél-re hajazó történelmi filmeposz elsősorban szerelmesfilm, aminek a hátterében Ausztrália történelmébe nyerünk betekintést az ott zajló második világháború eseményeivel együtt. A Baz Luhrmann által rendezett monumentális szuperprodukciót az is jól példázza, hogy majdnem kétezer kosztümöt készítettek a film kedvéért, ami négyszer annyi, mint a Moulin Rouge számára. A kosztümök korhűek és autentikusak, egy jelenet kedvéért nem kevesebb, mint hatvan darab estélyi ruhára volt szükség.

 

Az összeállítás korántsem teljes, hiszen számos film számtalan gyönyörű ruhát mutatott már be a mozivásznon. Gondoljunk csak például Kate Hudson Hogyan veszítsünk el egy pasit 10 nap alatt? című filmben látott sárga estélyi ruhájára, Az ördög Pradát visel jó néhány gyönyörű ruhájára, ezekért Patricia Field stylist volt a felelős. De ha már róla beszélünk, akkor térjünk ki egy kicsit arra a sorozatra, ami a legnagyobb hatással bírt napjainkban a nők öltözködésére. A Szex és New York is Patricia Field nevéhez fűződik, benne Carrie Bradshaw stílusteremtő alakjával, akinek kissé különc stílusa keltette fel leginkább a négy karakter közül a figyelmet.