Jump to content

Pizzázz fogyókúrád ideje alatt

2016. 02. 25. 19:00

Sosem vagyunk teljesen elégedettek az alakunkkal mi nők. Mindig vannak kis szegletek a testünk különböző pontjain, amelyen látunk valami ledolgozni valót. Sokszor kezdünk bele mozgásba, diétába.

A pizza nem ezek közé tartozik, legalábbis a nagyüzemi nyújtott, minden földi jóval meghintett tésztalap nem. Éppen ezért még a gondolatát is kerüljük akkor, ha éppen belekezdtünk valamilyen diétába. Csakhogy a család minden tagja rajong ezért az ételért? Annál nincs rosszabb, amikor olyan ételt kell elkészítenünk, amelyet mi is szeretünk, ám épp tiltólistás a menünkben, hiszen sehogy sem illik a diétánkhoz. A tészta, a feltét, és amikor sül…hmmm.

Hol van az megírva, hogy a pizza csakis hizlaló és egészségtelen lehet? Miért nem gondoljuk, hogy úgy is elkészíthető, hogy annak íze is kiváló legyen, de ne hizlaljon? Akkor meg kimondottan imádjuk, ha még a tésztát sem kell keleszteni.

Létezik egy olyan recept, amelyhez 10 dkg kelkáposzta, 5 dkg teljes kiőrlésű kenyérbél, 1 egész tojás, 5 dkg parmezán sajt, 2 dl paradicsomszósz, 5 dkg szalámi, fokhagyma, só és bors, 10 dkg mozzarella, 10 dkg paradicsom, némi olívaolaj, és bazsalikom (ha lehet friss).

A kelkáposztát mosd meg és szeleteld fel, majd aprítsd fel a kenyérrel együtt finomra. Add hozzá a tojást és a reszelt parmezánt. Jól gyúrd össze, hogy az alapanyagok összeálljanak. Előkészítheted a tepsit, amelyet bélelj ki sütőpapírral. Ebbe nyújtsd ki a pizza tésztát úgy, hogy nagyjából fél centiméter magas kör alakú tésztát kapj. Időközben a sütőt előmelegítheted. Csavard 230-250 fokra és így süsd ki a pizza tésztáját. Míg a tészta sül – ez nagyjából 10-12 perc – elkészítheted a szószt.

A paradicsomszószt össze kell keverni a zúzott fokhagymával, a sóval és a borssal. Miután kisült a pizzalap, kend meg a szósszal, rakd rá a szalámit, a felszelt paradicsomot, és tépj rá mozzarellát. Még további 6-8 perc szükséges ahhoz, hogy ténylegesen elkészüljön az egészséges családi pizza. A sütőből kihúzva megszórhatod bazsalikommal és olívaolajjal is locsold le.

Általában a pizza tésztája nem illik bele a diétás étrendbe, ezért megoldható, hogy fehér liszt helyett zabpehelylisztet, esetleg őrölt zabpelyhet használsz fel. Aki küzd a tej- és/vagy tojás érzékenységgel is, olyan pizzareceptet is találhat, amelyből ezeket a hozzávalókat is kihagynak. Elmondható tehát, hogy a pizza igenis lehet egészséges, laktató és egyben finom ételünk, akár a fogyókúra idején is.

(Forrás: dailyburn.com/kép)