Jump to content

Epres túrótorta Anyák napjára

2014. 05. 03. 10:05

Lepjük meg Édesanyánkat ezzel az üde, légies tortával. Nemcsak az elkészítése könnyű, a hozzávalók miatt fogyasztása sem megterhelő. Emellett az eperszezon már itt a nyakunkon, soha jobb alkalom a friss gyümölcs alkalmazására.

Hozzávalók:

A tészta:

3 db friss tanyasi tojás

3 evőkanál liszt

3 evőkanál cukor

Ez a klasszikus piskóta recept, aminek elkészítése megy, mint a karikacsapás. Kapcsoljuk be a sütőt, 180°C-ra. Kerek kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral. Én a formát körberajzolom, kivágom a kerek papírt s megy alulra, az oldalára pedig a hosszú téglalapra vágott papírcsík kerül. Válasszuk szét a tojás sárgáját és fehérjét. Utóbbit 1 kanál cukorral habverő segítségével keverjük kemény habbá. A másik tálban a sárgákat keverjük habossá a maradék cukorral, a keverőlapátot nem is kell elmosni. Majd hozzákeverjük a lisztet, s végül határozott mozdulatokkal, fakanállal hozzáforgatjuk a fehérjehabot. Középen kb. 8 perc alatt megsül, amikor már érezni finom illatát, szinte biztosak lehetünk a sikerben. Tűpróbát érdemes alkalmazni, de túl sokszor ne nyitogassuk a sütőt, mert könnyen összeesik a remekmű.

A túrótöltelék:

0,5 kg túró

4 evőkanál porcukor

1 vaníliarúd belseje

0,5 l habtejszín

1 citrom reszelt héja, a felének pedig leve

10 g lapzselatin

Keverjük össze a botmixerrel a lapzselatin és 4 dl habtejszín kivételével a hozzávalókat. A lapzselatint tegyük kis főzőedénybe (lehetőleg nyelesbe). A 4 deciliternyi habtejszínt keverjük kemény habbá robotgéppel, majd laza mozdulatokkal keverjük hozzá a túrókrémhez, úgy, hogy ne törjük össze, ám jusson mindenhova. Ennyi idő éppen elég a zselatinnak, öntsük le róla a vizet, majd kezdjük melegíteni, Amint elolvadt levehetjük a gázról, semmiképp ne forrósodjon túl. Lassan, folyamatos keverés közben egyenletesen oszlassuk el a tejszínes túrókrémben.

A torta:

Emeljük ki a megsült tésztát a formából, szedjük le róla a sütőpapírt. Helyezzünk ismét sütőpapír csíkot a formába, ezúttal csak az oldalára. Rakjuk vissza a tésztát a formába, tetejére kanalazzuk a túrókrémet. Ezután a hűtés következik, 2-3 órára kerüljön a hűtőbe. Amint megdermedt a krém, helyezzük a szép eper darabokat a tetejére. Már így is tálalhatjuk vagy cifrázhatjuk, készítsünk kis adag gyümölcsös tortazselét, és amikor kezd sűrűsödni, oszlassuk el a gyümölcsön. Helyezzük a hűtőbe 15 perce, majd tálalás előtt emeljük ki a tortaformából egy szép tortatálra helyezve kínálhatjuk Édesanyánknak. Helyezhetünk eperdarabokat a túrókrémbe is.

Allergia esetén kihagyhatjuk a piskótát, lisztmentes formája is kíváló.

Vidám készülődést, jó étvágyat kívánunk!

(fotó: designsnext.com)