Utóbbi kiváltására remek megoldás, hogy, ha lehet inkább saját kezűleg készítjük el magunknak csonthéjasokból, száraz müzliből vagy zabból, szárított gyümölcsökből és néhány apró étcsokoládé darabból. Így biztosíthatóak az értékes tápanyagok, amelyekre szükség van, miközben megkímélhetjük magunkat a felesleges hozzáadott cukortól.
Üdítőitalokat is készíthetünk otthon, ismert forrásból származó gyümölcsökből, cukor hozzáadása nélkül is. Kitűnő frissítő lehet például a meleg nyári napokon a házilag készített bodzavirág-szörp.
Nem is gondolnánk, hogy mennyi cukor van az ételeink ízesítéséhez használt különböző szószokban. A gyári ketchupnak például közel fele cukor. A majonéz, vagy a barbecue szószok sem sokkal jobbak e tekintetben. Lehetőség szerint kerüljük ezeket és használjunk más egészséges ízesítőket, nyers zöldféléket, friss fűszereket, vagy paradicsom és paprika pürét.
Nagy cukortartalmúak ugyan, mégis kis mennyiségben fogyasztva egészségesnek mondható a szárított, aszalt gyümölcsfélék fogyasztása. Hasonló a helyzet az óriási kalóriatartalmú, mégis fontos ásványi anyagai és vitamintartalma miatt is ajánlható mézzel, amit cukor helyett teánk ízesítésére is használhatunk.
Forrás: peterkropko.com