Jump to content

Őszi muffin, ami jár nekünk!

2014. 09. 29. 23:22

Lassan 20 éve, hogy először találkoztam a muffinnal, az addig sosem látott süteménnyel. A két évtized alatt szédületes sebességgel hódított meg mindannyiunkat, s talán nincs ízvilág, amivel ne kísérleteztünk volna. Ezúttal egy őszi változatát ajánljuk.

Természetesen a sütőtök áll a figyelem középpontjában.

Hozzávalók:

25-30 dkg sütőtök

2 db tojás

8 dkg cukor

10 dkg vaj (a minőségről ne feledkezzünk meg)

15 dkg liszt

1 vanília rúd belseje

1 csomag sütőpor

1/2-1/2 mokkáskanál fahéj, gyömbér, őrölt szegfűszeg

csipetnyi só

Vágjuk fel több darabra a sütőtököt, távolítsuk el a magot, fedjük le alufóliával és helyezzük a sütőbe, kb. 200°C-on süssük 10-15 percig. A sütés utolsó harmadában kicsit pirulhat. Kaparjuk kanállal egy tálba a megsült tökbelsőt és villával törjük tovább, vagy botmixerrel pürésítsük. A keverőtálban keverjük össze a tojást a cukorral, jó habosra, majd adjuk hozzá a puha vajat, a tökpürét, a fűszereket és a lisztet. Helyezzük a muffin kapszlikat a sütőformába, majd kanalazzuk bele a mennyei illatú tésztát. Süssük meg 160°C-on, kb. 12 perc alatt. Az illat csak tovább fokozódik otthonunkban.

Amíg sül, készítsük el a krémet.

20 dkg krémsajt

10 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 teáskanál őrölt fahéj

Keverjük össze a krémsajtot a vajjal, majd a keverést folytassuk a porcukor folyamatos hozzáadása mellett, végül a fahéj következik. Helyezzük a az összekészített krémet a hűtőbe. Ezalatt a muffinok már biztosan megsültek, tegyük ízléses tálra és kanalazzuk ráformázva a krémet, de csak akkor, ha már kihűltek.

Jó étvágyat kívánunk!

(fotó: gimmesomeoven.com)