A gyümölcskenyér tartalmas sütemény, finomságok elegye, aszalványok, magok teszik sűrűvé és ízletessé. Emellett nem vetjük meg a maradék télapó csokikat sem. Napokig eláll, megfelelő lehet a reggeli gyanánt éppúgy, mint a délutáni tea vagy kávé mellé. A hozzávalók pedig kizárt, hogy ne lennének otthon, főleg ezekben az ünnepi hangolódással és egyéb sütemények készítésével teli hetekben.
Hozzávalók:
15 dkg vaj
15 dkg cukor
5 db tojás
25 dkg liszt
½ csomag sütőpor
1 citrom reszelt héja
csipetnyi só
20 dkg aszalvány (ízlés szerint, vegyesen: mindenféle szárított gyümölcs, asztalt szilva, barack, meggy, mazsola, kandírozott narancs és citromhéj, minden apróra darabolva, s felhasználható a maradék csoki, mindent keverjünk össze egy tálban fakanállal, majd egy kanál liszttel, ez megkönnyíti a későbbi tésztához adagolást)
5 dkg dió, mogyoró
Kézi habverővel keverjük össze a vajat, a cukrot és a tojásokat, krémes-habosállagúra. Adjuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet, a reszelt citromhéjat és egy csipetnyi sót. Ezután következnek a magok és a lisztezett aszalványok, amelyet fakanállal keverjünk bele a tésztába, dolgozzuk össze a hozzávalókat. Ajánljuk a sütéshez a 24 cm-es szilikonos őzgerincformát. Van egy praktikus ötletünk. Amennyiben 2 őzgerincforma is rendelkezésre áll, ha nem hát vegyünk kettőt, két legyet ütünk egy csapásra. Egy sütéssel kettő kenyeret tudunk sütni, a fenti mennyiség ugyanis bőven elegendő két kenyérhez, a sütőt, energiát pedig egyszer vesszük igénybe. Sütés középen, 160°C-on, kb. 25-30 perc alatt kész, tűpróba ajánlott.
Kellemes időtöltést a sütögetéshez és a gyümölcskenyér elfogyasztásához!
(fotó: ageuk.org.uk)