Jump to content

A karácsonyi láz már a fával kezdődik

2017. 11. 30. 17:00

Eljön nemsoká annak is az ideje, hogy kiválasszuk milyen típusú és mekkora méretű fenyőfát állítsunk be otthonunkba karácsonyfaként. Többen már azt is tudják, hogy milyen színek fognak dominálni díszítéskor.

A díszek azonban akkor mutatnak, ha maga a fenyő egészséges, szép, és a lehető legtovább rajta maradnak a tűlevelek. Feltéve, hogy nem töves fenyőről beszélünk, hanem vágottról. Sokan leegyszerűsítették már a karácsonyt annyira, hogy a karácsonyfa kérdését műfenyővel oldják meg. A lehulló tűlevéllel biztosan nem kell bajlódni, azonban azzal sincs gond, hogy a friss fenyőillatot érezze az ember. Akik elutasítják a műfenyőt, éppen emiatt teszik meg. Ha azonban nem töves fenyőt vásárolnak, amelyet az ünnep végeztével kiültetnek valahová, akkor csakis a vágott fenyő marad. Ezesetben pedig számolni kell azzal, hogy a tűlevelek potyogni fognak az otthonunkban. Néhány praktika betartásával azonban meghosszabbítható a vágott fenyők épsége és szépsége is.

A karácsonyfáknak szánt fenyőket ilyenkor, november végén, december elején kivágják. Egyes fenyőfajták sokkan tovább tartják épségüket, mint a többi. Az amúgy is formásan növő, tartós és emiatt népszerű fenyő a Normann fenyő. Még a tűlevelei sem olyan szúrósak, mint a többinek. Nem árt, ha nem az utolsó pillanatra halasztjuk a fa vásárlását, hiszen az ünnepek közeledtével hamar elkelnek a formás és egészséges fák. A végére már csak a csúnyácska formájú fenyőket hagyják. A lucfenyő ráadásul hamarabb elveszíti a színét is, és a leveleit is hamarabb ledobja.

Aki nem halogatja a favásárlást a karácsonyfa állításának napjáig, hanem már előre gondolkodva és gondoskodva hazavisz egy szép vágott fenyőt, biztosan tudja, hogy hűvös helyen kell tárolnia. Ez eddig rendben van, hűvösben legyen, de nem a szabadban, hiszen szoknia kell a fának is, hogy a kinti hőmérsékletből melegebbe fog kerülni. Ne azonnal fűtött helyiséget keressünk számára, legyen abban átmenet. Csak tegyük hűvös helyre. Néhány nap után azonban már állítsuk olyan edénybe, amelyben nem túl hideg víz van. A vizet legalább kétnaponta cserélni érdemes. Néhány nap múlva így már akár fűtött helyiségbe is bevihető, de víz akkor is legyen alatta. Éppen ezért sokkal jobb az a karácsonyfatalp, amelyet vízzel is fel lehet tölteni. Akár tápoldatos vízzel is megkínálhatjuk a fenyőt. Ártani biztosan nem fogunk.

Ha már fűtött helyre visszük a karácsonyfának való fenyőt, és még locsoljuk is, akkor ugyanúgy figyelni kell arra is, hogy elég fényt kapjon. A sötét tehát legalább akkora ellensége lehet a fenyőnek, mint a kiszáradás. Arra is gondolni kell, hogy ha teleaggatjuk mindenféle díszekkel, akkor még azok is fényt vonnak meg a fától.

Már most azon lehet gondolkodni, hogy mekkora fenyőt szeretnénk otthon látni. Ha látsz egy gyönyörű példányt, amit el tudnál karácsonyfaként képzelni, ne hagyd elveszni, de ezeket a szabályokat tartsd be.

(Forrás: marmalade.hu | groupon.ae, stockeldpark.co.uk, tripsavvy.com/képek)