Jump to content

Az avar környezetbarát kezelése

2017. 09. 22. 17:00

Már ősz van, de még csak most fog igazán beindulni a lombhullás. Egyes fák levelei már a földön hevernek avarként, mások még most kezdték meg a színesedést, és csak később ereszkednek alá leveleik. Gyönyörű látvány a színes avar, de a kertünk összképét ronthatja.

Az ősz velejárója a lombullás. Ezt mindenki tudja, és akinek fákkal, bokrokkal teli kertje van, az azt is tudja, hogy sok feladatot ad a lehullott levelek összetakarítása. A színpompás levelek ráadásul nem egyszerre hagyják el a lombkoronát, hanem hetek kellenek ahhoz, hogy egy fa vagy bokor lecsupaszodjon. Egyes növények hamarabb kezdik meg a lombhullást, mások később. Ez állandó munkát ad a kerttulajdonosoknak. Aztán pedig ott a másik nagy gond, hogy mihez kezdjünk az összegyűjtött levelekkel?

Hiába nincs még fűtési szezon, sokszor lehet már érezni égett szagot ősszel, mert sokan választják az avartól való megszabadulásnak azt a módját, hogy elégetik. Nemcsak a környezetünkre veszélyes ez a tevékenység, hanem az emberi egészségre is.

A növények levetett színes köpönyegét érdemes összegyűjteni azokon a helyeken, ahol közlekedünk, mert a nyirkos, vizes levél csúszós, balesetveszélyes. Ha a szép gyepünket nem szeretnénk foltosan látni, akkor muszáj a leveleket összegereblyézni, mert a fényhiány miatt barna foltok jelenhetnek meg a füvön. Az összegyűjtött falevelek azonban jó szolgálatot tesznek fáink, bokraink, cserjéink, zöldséges kertünk és a virágágyasok növényeinek. A legjobb, ha a leveleket beleforgatjuk a talajba, mert így az őszi szél sem fogja elfújni a sok munkával összesepert leveleket, valamint sokkal gyorsabb a bomlási folyamat is. A levelek összegyűjtése és a fák, bokrok gyökereinek takarását mucsozásnak is nevezik. Ezzel a tevékenységgel nemcsak a kertünket rendezzük, nemcsak a növényeinknek nyújtunk természetes védelmet és tápanyagot, hanem a kertünkben meghúzódó, menedéket kereső állatkák is téli otthonra lelhetnek.

Azzal is jót teszünk, ha csak a fák, bokrok tövébe hordjuk a nagyjából tíz centiméteres avart, de arra számítani kell, hogy a szél ellenünk fog működni és többször kell rádolgoznunk. A lehullott levelek ilyen minőségű felhasználása a talajkomposztálás, ami a legtermészetesebb módja a nagy mennyiségű avar környezet- és kertbarát felhasználásának.

Ha már megemlítettük a komposztálást, akkor kertészetekben beszerezhetők a direkt erre a célra gyártott komposztládák. A kertben elhelyezve nemcsak az avarból, de a háztartásban keletkező növényi hulladékokból is hasznos tápanyagot lehet készíteni. Minden, ami természetes, legyen az a tojás héja, a zöldségek vagy gyümölcsök lepucolt héja, a kávézacc, lehullott ágak, a levágott fű is belekerülhet a komposztládába. Lassú bomlási folyamattal értékes humuszt kapunk, amellyel dúsíthatjuk kertünk, növényeink földjét.

Ha semmit nem kezdenénk a lehullott levelekkel, az lenne a legtermészetesebb módja, hiszen a természet teszi a dolgát. Az igényes és rendezett kerthez a vastag réteget képző levelek látványa nem tartozik hozzá, de a környezettudatos kertgazdák elveihez a levelek elégetése sem illik.

(Forrás: marmalade.hu/ instagram.com, upworthy.com/képek)