Jump to content

Indul a penésszezon - így védekezzünk!

2017. 09. 20. 09:05

Ősszel a hűvösebb levegő miatt egyre kevesebbet nyitunk ajtót-ablakot, és a nedves levegő könnyen megrekedhet lakásunkban. A hőmérsékletcsökkenés egyik kellemetlen, sőt veszélyes velejárója a penész, amely sajnos az új lakásokat és házakat sem kíméli. Hogyan előzhetjük meg vagy irthatjuk ki? Szakértőnk válaszol! 

A legszebben kifestett falat is tönkre teszi a penész megjelenése, amelynek fő oka a lakás páratartalmának megemelkedése, mondja Podmaniczki Attila, a Poli-Farbe festékgyár alkalmazástechnikusa. Nyáron nem jelent gondot a pára, hiszen nyitva vannak az ablakok, ajtók, jár a levegő, de a hűvös napok közeledtével hamarosan bekapcsoljuk a fűtést is, és a zárt lakásban ilyenkor párologni kezd a beton, a fal, a fabútor is. A penészgombák pedig sajnálatos módon elszaporodnak. 15 és 30 Celsius-fok között, sőt afölött is szaporodnak, légúti tüneteket, sőt allergiát is okozhatnak.

Amint beköszön a hűvösebb idő érdemes tehát figyelnünk, látunk-e kialakulni penészfoltokat? A megelőzéshez és védekezéshez nézzünk meg néhány tanácsot a Poli-Farbe szakértőjétől:

A penész ellen a leghatékonyabb módszer a gyakori szellőztetés. Télen is naponta többször, rövid ideig nyissunk ablakot. A bennszorult pára így nem csapódik le a falakon. A fürdőszoba és a konyha, valamint a teregetésre használt helyiség szellőztetésére kell leginkább odafigyelnünk. Ezért sem túl előnyös, ha ezekben a párás helyiségekben nincs ablak. Ilyenkor érdemes a klíma fűtési üzemmódjával vagy egy egyszerű párátlanító berendezéssel rásegítenünk a légmozgásra.

Nyílászárócsere után is fokozódhat a lakás páratartalma, hiszen a természetes szellőzés kitűnően záródó ablakok mellett jelentősen lecsökken. Ezért érdemes olyan terméket választani, amelyet résszellőzés funkcióval láttak el, de a modern házaknál gyakori az automata légcserélő beszerelése is.

Mindenképpen tartsunk a lakásban páratartalom-mérőt, amely követi a levegő nedvességtartalmának változását. Az ideális arány átlagosan 50-55 százalék, efölött, szellőztessünk, légkondicionáljunk, mert ilyenkor már nő a penészesedés kockázata.

Gyakori az olyan kivitelezési hiba is, amely penészesedéshez vezet. A nem megfelelő szigetelésű falak, sarkok és áthidalók körül úgynevezett hőhíd keletkezhet. Ezekben a helyiségekben az ablakok és ajtók környékén tapasztalhatjuk a pára kicsapódását és vízcseppek megjelenését. Ilyenkor a hibák kijavítása hozhat eredményt.

A penészesedés végleges felszámolásához a kiváltó okot kell felkutatnunk és megszüntetnünk, különben az ártalmas kórokozó visszatérhet. Ám érdemes addig is cselekednünk, amíg nem tudunk a dolog végére járni: használhatunk olyan fertőtlenítőszert, amely elpusztítja a penészt. Ilyen például a Poli-Farbe Inntaler penészlemosója, amellyel jó ideig felszámolhatjuk a penészt.

Fertőtlenítés után vagy akár megelőzés gyanánt használjunk olyan falfestéket, amellyel hatékonyan védekezhetünk a falakon. Ezzel a speciális összetételű falfestékkel bevont a falakon nem tud megtapadni a penész. Sőt, a szép, új szoba tisztántartása is egyszerűbbé válik, mert a matt felületen a szennyeződések mosószeres vízzel lemoshatóak vagy akár súrolhatóak.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)