Jump to content

Csak az hibázhat, aki csinálja is

2017. 09. 16. 19:00

A konyhában rutinosan mozgó nők és férfiak többsége már nem használ receptkönyvet ahhoz, hogy megfőzze az ebédet. A legtöbb étel hozzávalóit, azok adagolási mennyiségét már fejből tudják. Mindegy, hogy férfi, vagy nő tevékenykedik a konyhában, és mindegy a tudása is, olykor még a gyakorlottak is hibáznak.

Hát még azok, akik szakácsteendőik hajnalán járnak. Aki még csak most kezd főzni, és gyermekként sem állt édesanyja szoknyája mellett, hogy a sütés-főzés minden apró mozdulatát elméletben és/vagy gyakorlatban is elsajátítsa, az receptekből főz. Nem szégyen és nem is megvetendő, hiszen az térkép a főzéshez. Kezdőként érdemes mindent betartani pontról pontra haladva, mert a legtöbb konyhai baki abból adódik, amikor nem követjük, vagy kihagyjuk az utasításokat. Nem mindegy, hogy a hozzávalókat evőkanállal vagy teáskanállal kell kimérni. Az sem mindegy, hogy ha szobahőmérsékletű vajat emleget a recept, akkor ne a főzéskor vegyük ki a hűtőből, mert a tésztánk nem az a minőségű lesz, mint amire számítottunk.

A konyha veszélyes terep, hiszen tűzzel, forró edényekkel, vízzel és zsiradékkal kell bánni. Még a gyakorlott konyhában tevékenykedők is követnek el hibákat. A kezdők is készíthetnek minden bakizás nélkül profinak tűnő konyhai remekeket, míg a rutinos háziasszonyok is tönkre tehetnek olyan ételt, amelyet már akár több százszor elkészítettek életükben. Egy igazi háziasszony munkarendje pedig nem csak a konyhában való tevékenységekből áll. Elképzelhető, hogy amíg felkészítünk egy ételt, addig berakunk egy adag ruhát a mosógépbe és elindítjuk azt, belekezdünk a portörlésbe. Észre sem vesszük, hogy a néhány perces műveletek valójában annyi időt elvettek a figyelmünkből, hogy időközben a pörkölt összes leve elfőtt, és bizony odakozmált, a sütemény menthetetlenül odaégett. A rutinos háziasszony konyhai balesetei általában ehhez hasonló okok miatt alakul ki.

Mi van azokkal, akiknek még tapasztalata sincs és nem is a legjártasabban mozognak a konyhában? Interneten számos fotó kering konyhai balesetekről, amelyek főként a recept vagy az elkészítési mód egyéni értelmezése miatt történtek. Úgymint annak a vízforralónak az esete, amelyiket a gáztűzhely egyik működésben lévő rózsájára helyezett a rutintalan főzőcskéző. Nemcsak a víz forrt a készülékben, de maga a készülék is ráolvadt a gáztűzhelyre.

Aztán gond lehet a recept értelmezésével is. A végy fél kiló krumplit és pucold meg a felét, nem azt jelenti, hogy a fél kilónyi krumpli minden egyes darabját csak félig kell a héjától megszabadítani. Ez is csak értelmezés kérdése.

A félkész pizza kisütésénél már azt gondolnánk, hogy nem lehet semmi sem egyszerűbb, hiszen csak ki kell csomagolni, be a sütőbe és 10-15 perc múlva már kész is. Igen ám, de ha a sütéshez nem használunk tepsit, csak a rácsra helyezzük a pizzát, akkor már más lesz az eredmény, mint amire várunk.

Az igazi konyhatündérek is találkozhatnak olyannal, hogy nem úgy sikerül a sütemény, vagy az étel, mint az az elképzelésiekben, vagy a képeken szerepel. Ha tudunk a saját ügyetlenségünkön nevetni és még fotót is merünk készíteni, akkor tovább gyarapíthatjuk a konyhai ballépések tárát.

(Forrás: marmalade.hu | virascoop.com, sadanduseless.com, giphy.com/képek)