Jump to content

Gondolkodhatunk vertikálisban is

2017. 09. 04. 19:00

A nagyvárosi élet, de még sokaknak a kisebb városi élet sem teszi lehetővé, hogy zöldövezetben, a természet közvetlen közelében élhessék életüket. A betondzsungelbe igyekszünk természet becsenni.

Háziállatokkal, szobanövényekkel vesszük magunkat körbe a lakásunkban, mini kertet alakíthatunk ki az erkélyünkön, és ma már divatosak a növényfalak is. A nagyvárosok lakásai sokszor olyan aprók, hogy a növények is nagy teret vesznek el az emberektől. Egyetlen megoldás van, ha pici helyre akarunk természetet bevinni: függőlegesen kell terjeszkedni. Így jött létre az első zöldfal is, amelyet a fákra felkúszó, fákon élő növények ihlették.

Egy francia botanikus mintázta a kúszónövényekről első függőleges kertjét. A fejlett országok kertkultúrájából indult el, és mára már meghódította a világot. Sőt mára már hazánkban is egyre nagyobb teret kapnak a függőleges kertek, amelyeknek mind kültéri, mind pedig beltéri elhelyezésük megoldható. Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy klímája megfelelő ahhoz, hogy a zöldfalak telepítése sikerrel járjon.

A zöldfalak olyan vertikális kertek, amelyeket sűrű és akár többféle növény borít. Megjelenésük sokféle lehet, de a közös az, hogy függőleges kertet alkotnak. A zöldfalak lehetnek épületek falán, vagy belső terek mini kertjeként is funkcionálhatnak, de akár lehet térelválasztóként használt, szobor és dísz is.

Nem mindegy ám, hogy a zöldfalak növényzetei hová vannak ültetve. Eszerint megkülönböztetünk természetes és épített függőleges kerteket. A természetes zöldfal azt jelenti, hogy a növények gyökérzete érintkezik a termőtalajjal, míg az épített zöldkertek növényei nem érintkeznek a talajjal. Mindegy, hogy melyik típusba tartoznak a zöldfalak, egy célt szentesítenek: a nagyvárosi élettel járó kártékony hatásokat enyhítik, vagyis a szén-dioxidból oxigént állítanak elő a kert növényei, így tisztítják a szennyezett levegőt. A növények emellett felveszik a városi port egy részét, mindegy, hogy külső vagy belső kertről van szó. Emellett hőszigetelő funkciót is betöltenek a vertikális kert növényei, ugyanis nyáron árnyékot adnak, télen viszont bent tartják a meleget. Látványnak, dekorációnak is kiváló.

Ezek a kertek olyan helyeken is előfordulhatnak, amelyek használaton kívül voltak azelőtt, mára pedig a környezet részévé váltak, és nemcsak a környezetre, de még az építészetre is hatnak. Hiszen éppen ez a cél, hogy a természetet becsempéssze oda, ahol nincs. Nemcsak természetességet, de szépséget és eleganciát kölcsönöz az adott területnek, résznek, helyiségnek.

Földünk zöld területe csökkenőben van, az ember mindenhová beteszi a lábát, és ott is hagyja kéznyomát, ez pedig a növényzet kiirtásával jár együtt. Ennek enyhítésére szolgál a zöldfal. A világ változásaihoz kell az emberiségnek is alkalmazkodni. A zöldfelületek növelését máshogy és máshol kell megvalósítani, és ebben jelentős szerepe van a nagyvárosokban kint és bent is egyre gyakrabban feltűnő függőleges kerteknek.

(Forrás: marmalade.hu | verticalgardendesign.com, ecogreencorp.com, organics.org/képek)