Jump to content

Bolhát vittél haza? Bárkivel előfordulhat

2017. 08. 04. 17:00

A XXI. században ugyanúgy megtalálhatók azok az élősködők, amelyek a régebbi korok embereit kínozták, de ma már könnyebb ellenük védekezni, és a higiéniával sokféle kellemetlenségtől mentesítjük magunkat. Mégis megtalálhatnak minket a bolhák.

Bárhol járunk, esélyünk lehet arra, hogy bolhát gyűjtünk be. Ahol pedig állatok vannak, erre még nagyobb az esély. Az állatról emberre kerülő bolha ugyan csak rövid ideig képes a vérünket szívni, de addig is viszkető nyomokat hagyhat maga után. Egyáltalán nem kell szégyenkezni tehát, ha bolhacsípéseket tapasztalunk magunkon. Sokkal inkább arra kell koncentrálni, hogy a kis élősködőt nyakon csípjük. Merthogy sokszor már csak a csípésből jövünk rá, hogy valamilyen kellemetlenkedővel van dolgunk. Nehéz meglátni és elfogni is, ugyanis hihetetlen távolságra képes elugrani ez a kis jószág.

Már a bolhák csípése is kellemetlen, nagyon viszkető pöttyöket hagynak maguk után, ráadásul egymás mellé akár több szúrást is ejtenek, amelyekből a vérünket szívja. Sok helyen nem is irtják, pedig kellene. Nemcsak a kellemetlen és viszkető csípések miatt, hanem amiatt is, mert a bolhák fertőzéseket terjeszthetnek.

Nyaranta meggyűlik a bajunk a szúnyogokkal. A szúnyog ilyenkor a leggyakoribb vérszívó élősködő, amelyet a bolha követ. Bármelyik háztartásban előfordulhat, hazavihető.

A bolhákat a gazdáról szokták elnevezni, így létezik emberbolha, kutyabolha, macskabolha, vagyis attól függ, hogy kinek a vérét szívja. Tévedés azonban azt hinni, hogy kedvenceinkről nem ugorhat át az emberre a bolha, ugyanis ezek a vérszívók többgazdások. Ez azt jelenti, hogy a gazdaállatot kedveli legjobban, de ha nincs más, akkor más állat, vagy az ember vérét is képes szívni jobb híján.

A bolhát leginkább ruházatunkkal és kedvenceink bundájában megbújva visszük otthonunkba. Vagyis nem is kell háziállattal rendelkezned ahhoz, hogy bolhacsípésekkel szembesülj. Amint észreveszed a gyanús csípést, kezdj el keresni. Nem is biztos, hogy meglátod a vérszívót, de ha bolhára gyanakodsz, akkor takarítanod kell. A legjobb védekezési eszköz a portalanítás és a takarítás. A por eltávolítására azért van szükség, mert a bolhák petéinek fő tápanyaga a por. Fontos tehát porszívózni, forró vízzel felmosni mindenhol, még az eldugott sarkokban és az ágy alatt is.

Ha háziállat is él velünk, akkor neki is illő bolhavédelmet biztosítani. A legjobb szerek már kombináltak, és védi kedvenceinket a bolhától, a kullancstól és a szúnyogoktól is.

Ha kitakarítottad a lakás minden zegzugát, akkor ne felejtsd el, hogy a porzsák tartalmát is ürítsd ki. Ha ezt nem teszed meg, könnyen abban az állapotban találod magad, amelytől épp megszabadulni kívántál. Ne hagyd, hogy elszaporodjanak otthonodban.

(Forrás: marmalade.hu | webmd.com, pestremovalguide.com, derbypestcontrolservice.co.uk/képek)