Jump to content

Fagyassz okosan!

2017. 08. 01. 17:00

A hőségben különösen nagy szerepet kapnak hűtőink, hiszen néhány szabadban töltött óra alatt ételeink nagyja megromolhat. Az sem mindegy, hogyan üzemelnek hűtőink. Ha nem jól csináljuk, az eredmény sem lesz jó.

A hűtők között is vannak csúcskategóriás termékek, ám ha nem megfelelően üzemeltetjük ezeket a berendezéseket, akkor egyáltalán ne várjuk, hogy a maximális eredményt nyújtsák. Főleg a villanyszámlánk összegén hagy nyomot egy nem jól üzemelő hűtő.

Az a készülék, amelyik eljegesedett, sokkal több energiát használ el, mint ha normálisan működik. Természetesen nem ez a célunk, tehát érdemes némi energiát és odafigyelést fektetni abba, hogyan működik a hűtőnk.

Amikor azt tapasztaljuk, hogy vastagabb jégréteg képződött a hűtő belsejében, azt tudjuk, hogy nem jó. A jég úgy viselkedik, mint egy szigetelőréteg, amelyik nem engedi, hogy a hűtő belsejében a levegő megfelelően keringjen. Ahhoz, hogy hűtsön a berendezés még a jégréteg ellenére is, sokkal nagyobb mértékben kell dolgoznia, így nagyobb az energiafogyasztása is. Ekkor jön az, hogy időt kell rászánni a hűtőszekrény leolvasztására.

Ha már jégréteg képződött a hűtőben a nagy meleg ellenére is muszáj sort keríteni az olvasztásra, ezért a lehető leggyorsabban kell dolgoznunk, ha nem akarjuk, hogy a kivett ételek megromoljanak, kiolvadjanak. Ürítsd ki teljesen a berendezést, majd húzd ki a csatlakozót a konnektorból. Nemcsak áramtalanítjuk a hűtőt és várjuk, hogy az leolvadjon. Segíteni kell a gyorsabb olvadást. A legjobb megoldás az, hogy egy tálnyi vizet melegítünk, amelyet behelyezünk a hűzőbe és rá is csukjuk az ajtót. A meleg víz, az abból kicsapódó pára hatékonyan teszi a dolgát és néhány perc alatt leolvad a vastag jégréteg is. Besegíthetsz a hűtő jégtől való megszabadításában. Ha ez megtörtént, akkor gyorsan cselekedni kell. Takarítsd ki a hűtőt és már pakolhatsz is vissza. Nem biztos, hogy egy áttörlés elegendő ahhoz, hogy tiszta legyen a hűtő. Amennyiben nem jön le a jégréteg, neki ne állj valamivel kaparászni a hűtő belsejét. Inkább csinálj még egy meleg vizes kört, szánj rá még néhány percet az olvasztásra, ha ugyanis megsérül a hűtő belseje, akkor nem fog úgy funkcionálni, ahogy kellene. Nemcsak hogy nem fog úgy teljesíteni a hűtő, de ugyancsak jelentkezni fog a villanyszámládon is.

Ha a leolvasztás sokáig tart sem jó a berendezésednek, de az sem, ha túl gyakran szabadítod meg a jégtől. Az is időbe, valamint elektromos energiába kerül, hogy a leolvasztás után a hűtőszekrény visszahűljön. Amíg a jégréteg vastagsága nem éri el a fél centiméternyi vastagságot, neki se kezdj a hűtőd leolvasztásához. Ha jól működik a készülék, akkor ezt évente nagyjából kétszer kell megtenni. Ha ennél többször szükséges leolvasztani a hűtőt, akkor valamit rosszul csinálsz, vagy a hűtőddel van baj.

(Forrás: marmalade.hu | goodhousekeeping.com, zopper.com, roundrockappliancerepair.net/képek)