Jump to content

Kánikulában is lehet hűs az éjszaka és nyugodt az alvás

2017. 07. 25. 19:00

Tartós meleg van. Sőt ezt már kánikulának nevezzük, és ez a fajta hőség megviseli az egészséges szervezetet is, nehogy a betegekét. Mindenki klimatizált, vagy naptól védett helyre igyekszik, de még a strandokon is csak a vízben jó lenni.

A hőségben minden sokkal megerőltetőbb, még az alvás is. Ha az éjszakai alvás nem megfelelő, az egyértelműen kihat a másnapunkra. Még akkor is kényelmetlen az, ha épp szabadságunk idejét töltjük. Nem mindegy, hogy a pihenésre szánt időt nyűgösen, kialvatlanul töltjük, vagy jó érezzük magunkat. Akinek pedig munkába kell mennie, pláne nem mindegy, hogy milyen éjszakát tud maga mögött.

Csak feküdnünk kellene, és aludni esténként, ám a kánikula még ezt is megnehezíti. Szenved ettől pici gyermek és felnőtt egyaránt. Az nyilvánvaló, hogy oda kell figyelni a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra. Különösen oda kell figyelni a gyerekekre, hogy eleget igyanak, mert a játék nagyon el tudja vonni a figyelmüket.

Nem mindenki otthonában van klímaberendezés beszerelve, de sokak nem szeretik, nem is bírják azt. Költséghatékony megoldása is van annak, hogy az esti pihenésünket megfelelővé tegyük, mindezt túlzott költségek nélkül.

Az esti nyári szellő nagyon kellemes, ezért engedd be otthonodba. Ha egész nap csukva volt az ajtó, ablak, a napfényt sem engedted be, hogy ne melegedjen fel otthonod, akkor estére érdemes kereszthuzatot csinálni. Akár még a ventilátor bekapcsolásával is megforgathatod és hűtheted a levegőt. Ilyenkor még az esték is elég melegek, jól esik a kicsi légmozgás.

Mielőtt ágyba feküdnél zuhanyozz le langyos vízzel. A túl hideg víz felpezsdíti tested és lelked egyaránt, így nem biztos, hogy hamar el tudsz aludni. Ha azt szeretnéd, hogy lefekvés után azonnal aludhass, akkor a zuhanyzást a fekvés ideje előtt legalább egy órával megejtheted. Akkor viszont használj langyos és hideg vizes váltott zuhanyzást. Megmoshatod a hajad is, vagy legalábbis bevizezheted. A nagy melegben felejtsd el a hajszárítót. Ha nedves hajjal fekszel le aludni, csak hűteni fog.

Használhatsz hideg vizes borogatást a csuklódra és a bokádra is. Mielőtt feküdni térnél, nedvesíts be törölközőt, valamilyen anyagot vízzel és tedd a csuklódra, a bokádra. Teheted a homlokodra is, a nyakadra is, ahol épp jól esik. A lényeg, hogy azt érezd, hűl a tested.

Ha nagyon nem bírod az éjszakai meleget, akkor nedvesíts be egy lepedőt. Ne csepegjen a víztől, mert ezzel fogsz takarózni. Egy idő után annyira lehűthet a nedves lepedő, hogy még fázhatsz is, ezért csak óvatosan, mert megfázáshoz vezethet.

Ilyenkor mindenki hűtőjében van jégkocka. Most nemcsak az italok és ételek hűsítésére használhatod, hanem este végigkenhetsz magadon néhány jégkockát.

Ezeket gyermekednél is alkalmazhatod, de amit a legjobban díjazni fognak az, ha a szabad ég alatt alhatnak. Ha van teraszod, vagy erkélyed, akkor ezt bátran megcsinálhatjátok. A kertben akár sátrat is felüthettek. Természetesen csak akkor, hogy éjszakára sem hűl le a levegő, ha nem jósolnak viharokat. Meg kell küzdeni ugyan a szúnyogokkal, de azok elűzésére is van mód, és a kalandos, nem mindennapi éjszakát lehet, hogy követelni fogják a gyerkőcök.

(Forrás: marmalade.hu | http://coach.nine.com.au, lovindublin.com, mirror.co.uk/képek)