Jump to content

Kíváncsi vagy otthonod múltjára? Egyszerűen kiderítheted!

2017. 07. 14. 09:05

Kevesek tartoznak azon szerencsések csoportjába, akik a kezdetektől fogva ismerik lakásuk történetét. Legtöbben már csak sokadik tulajként költözünk be a ház falai közé, amik ki tudja, mit láttak, annak ellenére, hogy nagyon könnyen kideríthető, ki vagy kik éltek előtted. Kíváncsi vagy?

Ritkábban fordul elő, főként a jelen ingatlanárak mellett, hogy valaki megengedje magának egy vadi új, újépítésű lakás költségeit, kezdve annak megvásárlásától. Épp ezért a régi korok emlékét őrző bérházak, körfolyosós régi építésűek, panelek cserélnek legtöbbször gazdát.

Ha a falak mesélni tudnának

Az évtizedes, ne adj isten évszázados múlttal rendelkező házak sok családot kiszolgáltak az idők folyamán. Veszekedések, boldog pillanatok, és az élet mindennapi velejáróit őrzik a falak. De nem csak az előző tulajok, hanem magának a háznak a története is izgalmas lehet. Szerencsére mindkettőnek könnyedén utána lehet járni, csupán egy kis időráfordításra lesz szükség.

Ha nem tudod merre indulj, vagy első körben még nem akarod a Földhivatalt bombázni a kérdéseiddel, kutass és keresgélj. Ismerkedj össze a házi idősebb lakóival, akik biztosan rengeteg érdekes történettel szolgálnak majd otthonodról.

Ha sok-sok évre visszamenően akarsz mindent megtudni, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is segítségedre lehet. A könyvtár mindenki számára elérhetővé tett szolgáltatásából az 1880 és 1928 között többször is megjelent fővárosi címtárból könnyedén kikeresheted a lakásod korábbi telektulajdonosait. A címtárban digitálisan is tudsz keresni, és tartalmazza az említett évek között telket birtokló emberek nevét és persze az adott telek címét is.

Lényegesen időhatékonyabb megoldásnak tűnik a Földhivatal, aminek egyébként kötelező adatszolgáltatást nyújtania, ha a megfelelő nyomtatványokat és szükséges formaságokat elintézed.

A Földhivatal hiteles ingatlan nyilvántartásából többek közt nem csak a ház visszamenőleges történelme derül ki, hanem az is, hogy valaha volt-e rajta jelzálog, vagy elárverezték-e tartozás miatt. Természetesen a korábbi tulajdonlapot is alaposan átvizsgálhatod, mivel ez is szabadon hozzáférhető. Ez utóbbi tartalmazza az ingatlan adatait, a korábbi tulajdonosok nevét, és minden egyebet, amit egyébként könyvtári vagy szájhagyomány útján terjedő infógyűjtésből nem biztos, hogy megtudnál.

Izgalmas megtudni egy több évtizede fennálló lakás történetét, és a benne élők sorsát és élettörténetét, főképp hogy nem igényel kacifántos utánajárást a kutatás. Ha tudjuk otthonunk sztoriját, garantáltan másképp nézünk majd rá, és még közelebbinek érezzük a szívünkhöz.

(Forrás: hazesotthon.hu l marmalade.hu | Kép: pixabay.com)