Jump to content

Hűsítő finomságok, meleg nyári estékre

2017. 07. 11. 12:00

A nyári összejövetelek, sütögetések, kerti partik elengedhetetlen kellékei a finomabbnál-finomabb ételek is italok. A házi készítésű jeges italkülönlegességek nem csak a hangulatot emelik majd, de garantált lehűlést eredményeznek a meleg nyári estéken.

Nem kell hozzá szakképzett mixernek lenni, hogy házi készítésű finomságokkal lepjük meg szeretteinket, némi alkohol, friss gyümölcs, az elengedhetetlen jégkocka és máris készíthetjük a jobbnál-jobb hűsítőket.

A nyár egyik nagy kedvence, a kerti partik elengedhetetlen itala a sangria. A Sangría Spanyolországból ered, és nevét a spanyol „sangre” , azaz vér szóról kapta, ugyanis a spanyolok szerint „vérré válik ereinkben”. Ez egy bor alapú, alacsony alkoholtartalmú, gyümölcsökkel ízesített „üdítő”. Világszerte elterjedt a fogyasztása, nyári melegben sokak kedvenc itala.

Hozzávalók:

  • 2 citrom
  • 2 barack
  • 2 narancs
  • 1 üveg lágy vörösbor
  • 0,5dl rum (helyettesíthető narancslikőrrel)
  • 3 e.k méz vagy cukor

Elkészítése:

A gyümölcsöket alaposan mossuk meg, távolítsuk el a héjukat majd a gyümölcshúst vágjuk apró kockákra. A vörösbort keverjük össze a rummal vagy a likőrrel és adjuk hozzá a mézet vagy cukrot, végül pedig a narancsot, citromot és barackot is. Legalább 3 órára tegyük hűtőszekrénybe. Fogyasztáskor behűtött poharakba öntsük, jéggel és a benne található gyümölcsökkel kínáljuk.

A másik népszerű üdítő finomság a bólé. Mely lehet alkoholos és alkoholmentes is. A bólé tulajdonképpen egy hideg ital, mely szeletelt gyümölcsökből, likőrből, pezsgőből, illetve alkoholmentes változatban gyümölcsléből is készülhet.

Málnás-barackos bólé

Hozzávalók:

  • 4 őszibarack
  • 20 dkg málna
  • mentalevél (ha nincs friss, szárítottal helyettesíthető)
  • 2 üveg hűtött fehérbor
  • 1 liter hideg ásványvíz

Elkészítése:

A gyümölcsöket mossuk meg, majd vágjuk apró darabokra. A mentaleveleket mossuk meg, majd csípjuk apró darabokra. A gyümölcsöket és a mentát tegyük egy nagy tálba (bóléstál) és öntsük fel a fehérborral, majd tegyük a hűtőszekrénybe 2-3 órára. Mielőtt tálalnánk, öntsük bele a jéghideg ásványvizet is. Alkoholmentes változatot is készíthetünk, ezesetben a vörösbor helyett különféle gyümölcsös italt használhatunk.

Citromos-narancsos bólé

Hozzávalók:

  • 2 citrom
  • 2 narancs
  • 1 lime
  • 6 cl narancslikőr
  • 2 üveg vörösbor
  • 2 üveg pezsgő

Elkészítése:

A gyümölcsöket mossuk meg, vágjuk karikákra, majd tegyük őket a bóléstálba, öntsük rá a likőrt, majd tegyük hűtőszekrénybe, tálalás előtt adjuk hozzá a bort és a pezsgőt, tegyük vissza 1 órára a hűtőbe és máris fogyasztható.

Elengedhetetlen hűsítő a nyári nagy melegben a limonádé. Napjainkban virágkorát éli, számtalan ízben, gyümölcsökkel dúsítva, hangulatos üvegekben találkozhatunk velük, szinte az összes étteremben. A régi klasszikus citromos víz már a múlté, ideje feldobni valamivel a hagyományos limonádét.

Az alaplé elkészítése minden esetben ugyanaz, szükség van hozzá

4 e.k cukorra, 1 citromra, 1 narancsra, néhány levél mentára, jégkockára, és a tetszőleges gyümölcsökre, melyekkel ízesítenénk a limonádénkat.

Az alaplé elkészítésekor a narancs és a citrom levét kifacsarjuk, hozzáadjuk a cukrot, a mentát, majd a jégkockákat, végül pedig 1,5liter jéghideg vízzel felöntjük. A választott gyümölcsöket mossuk meg, majd vágjuk apróra, végül pedig tegyük az alaplébe. Mivel nem tartalmaz alkoholt, gyermekek és felnőttek is egyaránt fogyaszthatják.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)