Jump to content

Kiváló program a szalonnasütés

2017. 06. 18. 17:00

Ha nyár, akkor természet. Ha nyár, és otthon, akkor kert. Ha nyár és kert, akkor pedig kerti sütögetés, eszem-iszom. A család és/vagy a barátok összegyűlve beszélgetnek, jóízűen eszegetnek és mindezt a szabad ég alatt teszik.

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, nem kell elmenni sem otthonról. Egy jó kerti parti összehoz régen látott családtagokat, barátokat. Egy jól sikerült sütögetés, főzés után megjöhet az ember kedve, és a nyár folyamán többször előkerülhetnek a különböző alkalmatosságok. Ma már sokan használnak olyan eszközöket, amelyek az amerikai stílusú sütögetést képviselik. Igazi magyar hagyomány szerint még szívesen használjuk az akár frissen begyűjtött ágyakból kifaragott, letisztított nyársakat, vagy pedig a készen kapható darabokat, amelynek végére a bevagdosott szalonnát feltűzve, a tűz felett forgatva várjuk, hogy kenyerünkre csorogjon belőle a zsír. Hagyma, kolbász, paprika és paradicsom. Meg is van szinte minden, hogy egy jóízű lakomát csaphassunk.

Ma már készen lehet kapni olyan eszközöket, amelyen könnyű húsokat sütni, de ennek ellenére mi magyarok még mindig nagyon szeretjük a szalonnasütést. Hogy miért szeretjük annyira? Mert ez egy társadalmi megnyilvánulás. Olyan emberek gyűlnek össze, akiket szeretünk, akikkel jó együtt lenni. A tűz mágikusan vonzza az embereket. Ha nem forognának a tűz felett a nyársakra húzott kenyérszalonnák, akkor is megbabonázva ülnénk körül a tüzet, amelyet csiholtunk. De ha már tüzet gyújt az ember, annak melegítő funkcióján túl legyen haszna is. A tűz körül ülve az emberek végre azt teszik, amit egyre ritkábban: beszélgetnek egymással.

Természetesen ilyenkor italozásba is torkollhat a sütögetés, de a nehéz étel mellett némi alkoholos ital is fogyasztható, mert van, ami felszívja azt.

Ha már a tűznél tartunk, és a sütögetésnél, akkor tudni érdemes, hogy nagy láng felett nem jó szalonnát sütni, feltéve, hogy nem elszenesedett szalonnadarab a kívánt végeredmény. Ha a szalonnára is igényt tartunk miután kicsalogattuk belőle a zsírt, akkor még magát a szalonnát is jóízűen elfogyaszthatjuk.

A szalonnadarabot úgy kell a nyársra felhúzni, hogy stabilan megmaradjon azon. A szalonnát illik beirdalni, azaz bevagdosni egyik felületét azért, hogy a belőle kicsorduló zsír egy helyre csorogjon. A szalonnasütéshez lényegében bármilyen, akár hús nélküli szalonna is jó. Ha túl sós, a sótól szabadítsuk meg, kapargassuk le, mert elszívja a zsírt a sülés közben. Ha azonban szeretnénk sült szalonnát is enni, akkor mégis érdemesebb húsos, füstölt oldalszalonnát használni. Lehet cifrázni is. Azért, mert szalonnasütésnek nevezzük ezt a tevékenységet, még lehet mást is a nyársra húzni. Húzzunk a nyársra először egy szalonnadarabot, majd lehet rátűzni egy darab kolbászt, és a végére akár egy vöröshagymát is.

Perceken belül azt várjuk, hogy ontsa magából a szalonna a zsírját, de ez nem így megy. Türelem szükséges hozzá. Ha a sült szalonnára áhítozunk, akkor se legyünk türelmetlenek, ugyanis ha nem sült át eléggé a szalonna, de már fogyasztásába kezdünk, könnyen hasfájást eredményez.

Ugye már összecsordult a nyál a szádban? Ha nincs más programod, és szeretnéd családod, barátaid körében jól érezni magad, akkor szalonnasütésre fel!

(Forrás: marmalade.hu | flickr.com, dailynewshungary.com, xpatloop.com/képek)