Jump to content

Illatozhat levendula kint és bent is

2017. 06. 11. 17:00

Aki a virágot szereti, rossz ember nem lehet. Még ha nincs is kertünk, igyekszünk virágokat betelepíteni otthonunkba, hogy körbevegyenek, illatozzanak, gyönyörködtessenek. A levendula is elkápráztat, de leginkább a földeken, nem otthon.

A végeláthatatlan, lilába öltözött levendulamezők sokakat lázba ejt és meggyönyörködtet. Illata, színe és felhasználásának számtalan módja mind amellett van, hogy imádjuk a levendulát. Mégis azt gondoljuk, hogy ezt a növényt csakis akkor tudjuk beszerezni, ha a hatalmas levendulaföldek valamelyikére ellátogatunk, szedünk néhány csokorral. Ezek szerint nem tudod, hogy levendulát otthon is termeszthetsz.

Dél-Franciaországban találhatunk levendulától illatozó hatalmas levendulaföldeket, de Magyarországon is gyönyörködhetünk bennük, méghozzá Pannonhalmán túl Tihanyban is. Nem kell azonban odáig sem menni, elég, ha a kertünkben csodáljuk ezt a remek növényt, ugyanis egyre több helyen megtalálható.

Mondhatjuk, hogy a levendula egyre kedveltebb a kertekben és divatnövénnyé avanzsált. Természetesen illata és színe ismét nagyban beleszólt ebbe a döntésbe, ám még lehet sorolni az érveket, hogy miért érdemes saját levendulát nevelnünk. Ez a növény olyan egyszerűen tartható, hogy különös szakértelmet sem igényel, és még fel is használhatjuk.

Nemcsak a kertben díszeleghet levendula, de akár lakáson belül is. Mint minden más növényt, ugyanúgy be lehet szerezni a magját és el kell ültetni. Csak jót tehetsz növényeiddel, ha még az ültetés előtt a magokat a hűtőbe helyezed kis időre. Ekkor ugyanis a magok megerősödnek. Egy vattakorongot nedvesíts be és a magokat szórd rá, majd egy ugyanígy benedvesített másik korongot helyezz rá. Zacskóba betéve, hűtőben tárolva 4-5 nap elég ahhoz, hogy javíts a statisztikán. Naponta lesz a magokkal annyi dolgod, hogy megszellőztesd. Ez annyit jelent, hogy néhány percre kiveszed a hűtőből, kibontod a zacskót és hagyjod kicsit levegőhöz jutni a magokat, majd mehet is vissza. Az ültetéshez azonban nem hagyományos virágföldet kell felhasználni, hanem tőzegből és homokból való elegy szolgáljon a levendula közegéül. Fontos, hogy a talaj megfelelően lúgos legyen, ehhez még tojáshéjat is lehet keverni. Az edénybe, amelyedben majd a levenduláidat szeretnéd nevelgetni, helyezz el vékony ültetőréteget, amelybe a magokat is elszórod. Ha napos és száraz helyre teszed, nemsokára feltűnhetnek a növény levelei, majd még egy kis időt hagyunk a növekedésnek és levendulánk szárba szökken. Ha a növekedés során a felső részt visszacsíped, tovább erősítheted a növekedést. Biztosíts a levenduláidnak sok napfényt, hiszen ez a megfelelő számára. A napfényt kedveli a levendula, de a túlöntözést, a túl nedves talajt nem, ezért légy óvatos a locsolással.

Egyféle levendula van, vagy több? Mint sok növénynek, így a levendulának is létezik több fajtája. Orvosi levendulaként ismert a francia levendula. Megkülönböztetjük az intenzívebb illatú angol levendulát. Ebből több illóolaj nyerhető ki és külseje is eltér a francia változattól. A spanyol levendula kevésbé bírja a hideget, mint az előző másik fajtája, de a telet túlélheti, ha fagymentes helyen tárolják.

Sokan az igénytelensége miatt kedvelik a levendulát, és mindennek ellenére megajándékozza az embert látvánnyal, illattal is.

(Forrás: marmalade.hu | aspca.org, naturalfrenchsoap.com, flowermeaning.com/képek)