Jump to content

A húsvét italban is lehet különleges

2017. 04. 16. 17:00

A húsvéti hagyományoknak hódolva már fejben összeállt, hogy mit teszünk az asztalra. Az italokat készen vásároljuk meg, azon nem gondolkodunk annyit. Miért ne várhatnád a vendégeket italkülönlegességekkel?

Sokkal kevesebb figyelmet fordítunk arra, hogy milyen italokat tegyünk ki a vendégek elé. A lényeg, hogy legyen többféle: alkoholos és alkoholmentes, rostos és szénsavas. Ezek mind készen palackozva várnak az üzletekben, csak le kell emelni a polcról. Ha újításra vágysz, különlegessé szeretnéd tenni az idei húsvéti felhozatalt, akkor próbálhatsz az italokkal is variálni. A tojás amúgy is a húsvéti ünnepkör szimbóluma. Nemcsak festeni, díszíteni és a szendvics feltétjeként lehet alkalmazni, hanem készíthetsz belőle tojáslikőrt. A legjobb, hogy ha kihagyjuk belőle az alkoholt, akkor a gyerekek is nyugodtan kóstolhatnak a nagyokéhoz hasonló italból. Nem is kell hozzá sok alapanyag, és idő sem az elkészítéséhez. Három tojás sárgáját válassz szét, amit 30 dekányi porcukorral keverj habosra. Egy lábasban kezdj el fél liter tejet felforralni, eztán pedig hagyd kihűlni a tejet. Miután ez megvan, add hozzá lassan és állandó keverés mellett a tejet a cukros tojássárgájához. Szükséged lesz 2,5 dl tiszta alkoholra (gyógyszertárból beszerezhető), és kevéske (egy kávéskanálnyi) rumra. Ezeket is öntsd hozzá és hagyd állni. Ha kihagyod az alkoholt belőle, akkor a gyerekek is nyugodtan ihatják.

Meglepheted a vendégeket húsvéti koktéllal, amelynek az alapja whisky. Ez a recept csak két személyes, de az arányok növelésével természetesen több személyre ki lehet terjeszteni. A húsvéti két személyes koktélhoz kell 2 tojás sárgája, 2 evőkanál porcukor, 2 eper, 8 cl whisky és igény szerint jégkocka. A tojássárgáját a porcukorral kikevered habosra, majd hozzáadagolod a whiskyt, talpas pohárba szétosztod és össze is kevered. Eztán dobsz bele némi jégkockát, majd az eperrel díszítve kínálod meg a vendégedet, miközben te is élvezed a magad készítette alkoholos italt.

Kiváló gyümölcsös italt készíthettek őszibarackból, legyen az akár befőtt is. Ahány személyre készíted, annyiszor öt dekányi barackkal kell számolni. Egy adag barackbefőtthez adj egy evőkanál porcukrot, 1,5 dl tejet és turmixold ezt össze. Már kész is az őszibaracktej, amely a józanodni kívánó locsolkodóknak is előnyére válhat, de a gyerekek is imádni fogják. Más gyümölccsel elkészítve is isteni finom.

Húsvét hétfője az, amikor az ember hajlamosabb többet inni. Bocsánatos bűnnek tűnik ez akkor, ha nem egy állandóan italozó emberről van szó. Ám, ha autóba mer ülni ittas állapotban, az már felelőtlen és veszélyes. Éppen ezért minden húsvéti időszakban fokozottabb közúti ellenőrzésre lehet számítani. Idén sem lesz másképp. Sokféle népi praktika van arra, hogy az alkoholt minél hamarabb feldolgozza a szervezetünk. Ennek ellenére sem szabad alkoholfogyasztás után autóba ülni. Óvatosan!

(Forrás: marmalade.hu | classymommy.com, diaryofamadhausfrau.com, chowstatic.com/képek)