Jump to content

Hat meglepő tény a tojásról

2017. 04. 12. 16:05

A hétvégén egyetlen asztalról sem hiányozhat majd a húsvét jelképévé vált tojás, amitől méltatlanul keveset tudunk, annak ellenére, hogy szinte minden ételünkben fellelhető. Most talán az is kiderül, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb.

A tojás nem csak a gasztronómiát hódította meg, hanem a történelmet is. A tojás minden nemzet kultúrájában kiemelkedő jelentőséggel bír, a termékenységet, a megújuló életet szimbolizálja. Általában a tavaszhoz, a tavaszi napéjegyenlőséghez kötődő ünnepek idején előszeretettel használják a tojást ajándékozásra, díszítésre. A keresztény kultúra fontos eleme, az újjászületést szimbolizálja. Már a 12. században is nagy kultusznak örvendett, ugyanis akkoriban a parasztházaknál tojásszentelést tartottak. Mára ez a hagyomány a tojásfestésben él tovább. Persze, ezt mindenki tudja, aki valaha ünnepelte már a húsvétot. De lássunk néhány érdekességet!

A barka és népi hiedelem

A lakásban a barkaágakra akasztott kifújt hímes, festett tojások tojásfa néven ismeretesek. A népi hiedelem szerint fiatal házasoknak a tojásfa alatt csókolózni bőséges gyermekáldást jelent. Egyes vidékeken a felszentelt tojást annyi részre osztották, ahány tagja volt a családnak, hogy az összetartozók mindig mindenhonnan visszataláljanak egymáshoz. A magyar vidékeken is elterjedt patkolt tojásnak rontáselhárító hatást tulajdonítottak.

Hímestojás

A hímestojásokat jóslásra is használták a ráfestett szimbólumok értelmezésével. A tavaszi hímestojás gyűjtéséhez kapcsolódó hiedelem a szaporodással, fajfenntartással kapcsolatos. A tojások a megszületendő életeket szimbolizálják. Innen ered a mondásunk is: Olyan, mint a hímes tojás. Érzékeny.

Tojásvilágnap

A tojásnak világnapja is van. 1999- től tartják, és október második péntekén van a nemes nap.

A tojások jelölésének rejtelmei

Biztosan észrevetted már a számsorokat a tojásokon. Nos ennek első arab számjegye a tojást tojó tyúkok tartási módjára vonatkozik.  A 0-s jelzés a biotojásé, az 1-es a szabadtartásos tyúkok tojásaié, a 2-es az istállózott tyúktojásoké, 3-mas jelzés viszont sanyarú sorsú tojástojókat rejt. Ezek az állatok kis ketrecekbe vannak tartva, és ipari mennyiségbe kell, hogy tojjanak.

Vitaminbomba

A tojás nagyon egészséges. Nem csak a stroke kockázatát lehet csökkenteni napi egy tojás elfogyasztásával, hanem a legfontosabb vitaminokat is nap, mint nap pótolhatjuk. Az A-, B-,C-,D-, E-vitamin fő forrása, és folsav és pantoténsav is található benne. A tojás ásványi anyagokban is nagyon gazdag: foszfor, vas, cink, kalcium, kálium, nátrium, szelén és magnézium van benne.

A sárga és a fehérje aránya

Ideális esetben 30-60 az arány. Tehát a tojás súlyának (ami ideális estben 50-65 gramm) hatvan százalékát a tojásfehérje, harminc százalékát a tojássárgája és a maradék tíz százalékot a tojás héja teszi ki.

 

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pixabay.com)