Jump to content

Zöldséget és gyümölcsöt csak biztos helyről

2017. 03. 29. 17:00

Melyik a legegészségesebb termék és hol juthatunk hozzá? A mai világban már semmi sem az, aminek látszik. A hatalmas és gyönyörű termékek vegyszerekkel, mérgekkel vannak telefecskendezve. A saját nevelésű a legfinomabb és legjobb.

Csakhogy már a bio sem mindig az, ami. Sokan kertészkednek otthonukban, a saját kert adta lehetőségeket nem csak gyepesítésre lehet használni, hanem meg lehet termelni azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, amelyre szükségünk van. Az élelmiszer biztonság kulcsfontosságú téma a mai világban. Egyes termékeket nehéz beszerezni, és ha hiányát nem is érezzük, mert a boltok polcain megtalálható, attól még lehetnek olyan akadályok, amely miatt nehézkessé válhat az élelmiszerellátás.

Bármikor jöhet fagy, amely nagy kárt okoz a gyümölcsösben, netán kártevők pusztíthatnak és szembesülhetünk olyan időjárással, amely elpusztítja a növényeinket. Miért kellene nekünk ezzel szembesülni?

Amúgy is egyre inkább kezd a köztudatban is terjedni a természetes otthon, az öko otthon fogalma, és egyre többen vállalkoznak arra, hogy ilyen építményt hozzanak létre otthonokul. Az ilyen épületek már megfizethető áron kivitelezhetők, viszont a fenntartásuk jóval olcsóbb, sőt mi több, környezetkímélő. Az Earthship elnevezésű építészet során használt anyagokból építik fel a házakat, amelynek az a lényege, hogy minél kevesebb anyagi vonzatú legyen az építkezés, a ház fűtéséhez és hűtéséhez ne használjanak fosszilis üzemanyagot, az esővíz összegyűjtéséből állítsák elő a saját kertben termő zöldségek és gyümölcsökhöz öntözővizet. Igen, saját kert, merthogy az üvegházban nyugodtan meg lehet termelni azt, amire szükség van. Ez az építészet egyre több szakembert mozgat meg.

Ezen az elven elindulva akár mi is elkészíthetjük saját üvegházunkat, méghozzá újrahasznosítható anyagokból. Volt, aki már megvalósította. Üvegházának alapjához autógumikat használt fel, amelyet agyagos földdel töltött fel. A föld kiválóan szigetel, ráadásul a napközben felmelegített föld, autógumi éjszaka egyenletesen adja ki magából a hőt. Fő szempont tehát az üvegház tájolása. Az üvegház, attól üvegház, hogy legalább a déli tájolású része üvegből van. Ez a rész kapja a leghosszabb időn keresztül a napfényt. A tető is lehet ferde, hogy még az esővizet is hasznosítani lehessen. Az igénytől és persze az újrahasznosítható anyagoktól függ, hogy milyen elemekből állítjuk össze üvegházunkat. Bontásból megmaradt ablakokból is felállítható saját üvegházunk. Erre gondoltál volna?

A leggyakrabban talán a műanyag palackokkal találkozunk. Szelektíven is lehet gyűjteni, de miért ne várhatnánk meg annyi palackot, hogy abból akár üvegházat építhetnénk? Más ötlet is van arra, hogy a felgyülemlett palackokkal mit is lehetne kezdeni. Íme!

(Forrás: marmalade.hu | lushome.com, morningchores.com, lushome.com/képek)