Jump to content

Tavaszi ízeltlábú lakótársak – megszabadulnál tőlük?

2017. 03. 29. 15:05

A hangyák és csótányok egyaránt felélednek a jó idő közeledtével, ami a kertes és panelházak lakóinak szívét nem tölti el örömmel, sőt. A hemzsegő hangyák, és szinte árnyként suhanó csótányok inkább undort váltanak ki, és minél előbb szeretnénk tőlük megszabadulni. A hogyanra hatékony és hosszantartó válaszunk van.

A tavasz első hírnökei a madárcsicsergős reggeleken túl az ízeltlábúak masírozása a konyha, háló és a lakás minden egyéb pontján. A szerencsésebbek csak néhány hangyával néznek farkasszemet, míg másoknak már a csótányokból is kijut. Félreértés ne essék, a legpedánsabb háztartásban is felbukkanhatnak a fekete, páncélos jószágok, és kiűzésük, a rendszeres takarítás mellett is hatalmas kihívás.

Nem működő házi praktikák

A tavasszal előbukkanó rovarok eltűntetésére rengeteg házi praktika létezik, ám sajnos a legtöbbjük csődöt mond. Az egyik hagyományos megoldás a sütőpor, amit végigszórva az érintett területeken eltűnhetnek a hangyák, azonban ez csak egy ideiglenes megoldás a gyérítésre. A citromos-vegyszeres ronggyal való törölgetés is egy megoldási alternatíva lehet, azonban hatása hasonló, mint az előzőé. Ezek a praktikák csak részben válnak be, és ideig-óráig tartják távol a nem kívánatos lakótársakat.

A hangyák és csótányok mellett a méhek is problémát jelentenek, és automatikusan mindkettő elől menekülünk, vagy egyszerűen likvidáljuk őket. Ez a méhekre nézve probléma, mert, sokan nem tudják megkülönböztetni őket a darazsaktól, és elpusztítják, az amúgy nagyon hasznos állatokat.

Amennyiben olyan helyen találunk méhkaptárat, ami több embert is veszélyeztethet, hívjunk szakszerű segítséget és ezzel a rovarok életét is megmenthetjük, mert a méheket már óvni kell!

Változnak az idők, változnak a rovarölési stratégiák is

Mivel hangyából és csótányból sem egy fajta létezik (hogy csak a leggyakoribb betolakodókat vegyünk számításba), ezért mindegyikhez más fajta hatóanyag szükséges, már mai az irtást illeti. Persze vannak kivételek.

A már fent említett méheket is érdemes inkább megóvni, és az egyik leggyakoribb fajtát a kerti hangyát is, amely hasznos a természet számára. Viszont fáraóhangyát és a darazsakat lehet irtani, ahogy a csótánytól is meg kell szabadulni.

A lakóházakban gyakorta illetlenkedő rovar a fáraóhangya, amely az egyik legnehezebben kiirtható típus. Ennél a fajnál a királynőt kell megcélozni az irtással, hiszen egy-egy bolyban akár 20-50 uralkodónő is tartózkodhat, aki folyamatosan rakja tojásait és szaporítja a népességet. A dolgozók munkáját figyelhetjük meg otthonunkban, akik szorgosan szállítják az étket a királynőnek. Ezért fontos, hogy ezeknek az állatoknak csalétket tegyünk ki, mely gyomormérget vagy fejlődésgátlót tartalmaz. A dolgozók beszállítják a boly központjába a mérget, így ez a módszer az egyik leghatásosabb. A folyamat lezárásához egy végső permetezés szükséges, amellyel biztos és hosszú távú lehet a siker.

A csótányoknál más a helyzet, ott már érdemes szakembert hívni, mert az évek során a házi csótányok adaptálódtak a mérgekhez, így házilag nem igazán lehet őket likvidálni.

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pixabay.com)