Jump to content

Otthonok a természetesség jegyében

2017. 03. 27. 19:00

Szemmel láthatóan nagy bajban van környezetünk. Erről tanúskodnak a kutatások, és a bőrünkön érezzük az időjárásban fellépő változásokat, de a természeti katasztrófák is sújtják az emberiséget. Egyre fontosabb tehát, hogy élünk, hogyan építkezünk.

A tervezők és a környezetvédelem szakemberei egyre több megoldást találnak ki arra, hogy ha már az ember építkezik, akkor az legalább olyan legyen, hogy ne tegyen kárt a környezetben, minél természetesebb anyagokat használjon fel. Az egészségünk megtartásához már nem csak a testmozgás és az egészséges ételek fogyasztása fontos, hanem felismerték azt is, hogy az otthonunknak is a természetességet kellene képviselniük. A természetes otthon, az ökológiai építkezés emiatt egyre keresettebb megoldás. Egész nap falak között éljük életünket, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy otthoni környezetünk milyen. Olyan térre lenne szükségünk, ahol a színek, az illatok, a levegő nedvességtartalma, hőmérséklete, de még a hangok is harmonikusak. Nos, a legtöbb otthonban ezek összhangja nincs meg, hiszen már bútoraink is olyan anyagból készülnek, amelyek növényvédő-, rovarölő szerrel vannak kezelve. A kárpit, a bútor anyaga, az egyéb lakástextilek, a falfestékek mind tartalmaznak olyan anyagokat, amelyek veszélyeztetik az emberi egészséget.

Habár csakis a határértékeket tartva lehet bármilyen környezetre és/vagy egészségre veszélyes anyagot használni, az emberiség álma, hogy otthonaink saját magunkat, de környezetünket is védje.

Az ember a természet része. Habár burkot vonunk magunk köré, elrekesztjük magunkat saját környezetünktől, épületekben húzzuk meg magunkat, de az újabb felfogás szerint fontos, hogy újból közelebb legyünk a természethez. Nem arról van szó, hogy jurtában vagy a csillagos ég alatt kell meghúzunk magunkat, hanem ha már otthont építünk, azt tegyük a lehető legtermészetesebb módon. Arra van szükség, hogy ne rontsuk tovább bolygónk állapotát, egyben pedig saját egészségünkre, lelkünkre is jó hatással legyünk.

Az öko otthonokban központi helyet foglalnak el a természetes anyagból készült és természetes olajokkal kezelt fabútorok. Ez azt jelenti, hogy a vegyszerek helyett illóolajakat és viaszt használnak a fa tartósításához, kezeléséhez, így nemcsak szép, de illatos bútort nyernek. Szinte lélegeznek ezek az anyagok, így az otthonunk levegőjének frissességét is biztosítják. Mivel nemcsak az anyag természetes, de az előállításuk is, így kímélik a környezetet. A természetes anyagból készült lakástextilek ugyancsak alkalmasak arra, hogy az otthon levegőjét szabályozzák, így a nedvességtartalmat és a hőmérsékletet is befolyásolni tudják.

Az ökológiai otthonok kialakításában kimondottan fontos szerepük van az környezetbarát eljárásoknak, amelyekkel az otthon felszerelhető, mindenféle igényt kielégít, de a természetre semmilyen káros hatást nem gyakorol. A napkollektorok, más megújuló energiát felhasználó eljárásokkal óvhatjuk meg a természetet, miközben szép otthont teremtünk magunknak.

(Forrás: marmalade.hu | pinterest.com, trendir.com, ecotraveller.tv/képek)